Ugrás a tartalomra

Sátánista szobor ellen tiltakoznak az életvédők Texasban

Szerintük az Istennel szembeni engedetlenség előtt nem kellene a társadalomnak egy szoborral tisztelegnie.

Egy életvédő csoport felszólított egy texasi egyetemet, hogy ne állítsák ki nyilvánosan a "sátáni képekkel díszített aranyszobrot", amely az abortusz és a néhai bíró, Ruth Bader Ginsburg tiszteletére készült.

A Texas Right to Life e hónap elején petíciót tett közzé, amelyben arra kéri a Houstoni Egyetemet (UH), hogy "tartsa távol a sátáni abortusz bálványt Texastól".

A 18 láb magas, aranyszínű női szobor, amelynek haja spirális szarvakként van befonva, a "Tanú" nevet viseli, amely tavaly debütált a New York-i Madison Square Parkban. A szoborhoz egy karikaszoknya is tartozik, amelyet a közeli bírósági épület ólomüveg kupolája ihletett, és amely a The New York Times szerint "a jogi üvegplafon áttörésének szükségességét" szimbolizálja.

A szobor karjai csápszerűek, és olyan csipkegallérral van díszítve, mint amilyet Ginsburg bírónő is gyakran viselt a talárjához.

A szoborra a "havah" szó van írva, amely a művész szerint urdu nyelven "levegőt" vagy "légkört", arabul és héberül pedig "Évát" jelent

- írja a lap.

Az Art Newspaper szerint Shahzia Sikander művésznő úgy értelmezte a "havah" kifejezést, hogy "lélegezni, levegőt adni, megváltoztatni egy narratívát, teret adni"
- mondta.

"Éva az első törvényszegő is, nem igaz?"

A Madison Square Park Conservancy és a University of Houston System Public Art of Houston System közös megrendelésére készült Witness-szobor február 28-tól október végéig lesz látható az UH Cullen Family Plaza területén.

"Az Istennel szembeni engedetlenséget a társadalomnak semmiképpen sem kellene megbecsülnie, nemhogy egy szoborral dicsérni"

- mondta a Texas Right to Life.

"Éppen ellenkezőleg, a művészetnek az igazságot, a jóságot és a szépséget kell tükröznie: három időtlen értéket, amelyek Isten természetét tárják fel. A művészet nem lehet szép igazság nélkül. A művészetnek nem lehet igazsága jóság nélkül

- mondták.

"Egy gyermekáldozat előtt tisztelgő szobornak nincs helye Texasban"

- tette hozzá az életvédő csoport, miközben arra hívták a nyilvánosságot, hogy békésen tiltakozzanak az UH-nál február 28-án, amikor a tervek szerint megnyílik a kiállítás.

Az egyetem közleményben védte meg döntését, hogy a szobrot a magányos csillagállamba hozza.

Az egyetem adatlapja szerint a műalkotás a "kulturális összekapcsolódást" ábrázolja.

"Az allegorikus női alak karjai és lábai egymásba fonódó fák gyökereihez hasonlítanak. A művész szerint a forma öngyökerező, és 'bárhová képes vinni a gyökereit', így képes gyökeret ereszteni kultúrákon, helyeken és időkön átívelően. "

- olvasható a tájékoztatóban.

Amint arról a CBN News 2023 januárjában beszámolt, a női szobor "Now" nevű, nyolc láb magas testvérszobrát New York állam legfelsőbb bíróságának fellebbviteli bírósági épületének tetején helyezték el New Yorkban. Más, történelmi, vallási és más legendás jogtudósokat ábrázoló szobrok mellett áll, amelyek mind férfiak.

Sikander akkoriban azt mondta, hogy a művet azért nevezték el "NOW"-nak, mert "most" volt rá szükség, egy olyan időszakban, amikor a nők reproduktív jogai állítólag ostrom alatt álltak, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való szövetségi jogot kitaláló ítéletet.

(CBN)


Legfrissebb