Ugrás a tartalomra

Rossz a szívnek a kannabiszfogyasztás

Minél gyakoribb a marihuánahasználat, annál nagyobb a koszorúér-betegség kialakulásának veszélye.

Photo by Tim Foster / Unsplash

A Stanford Egyetem friss kutatása szerint a rendszeres marihuánafogyasztás 34 százalékkal növeli a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A koszorúér-betegség a szívet körülvevő erek beszűkülésével és elzáródásával jár, ami szívrohamhoz és szívleálláshoz vezethet – ez a világon a harmadik leggyakoribb halálok - számolt be az Index.

A kutatók önbevallás alapján vetették össze a kenderfogyasztási szokásokat az egészségügyi adatokkal, amelyeket életkor, nem és egyéb veszélyfaktorok alapján szűrtek.

Ez alapján alakult ki a kép, hogy minél gyakoribb a marihuánahasználat, annál nagyobb a koszorúér-betegség kialakulásának veszélye.

Az elmúlt évtizedekben nőtt a fejlett világban a marihuánával kapcsolatos tolerancia, és egyre több helyen dekriminalizálták a fogyasztását.

A szer kedvező hatásokat mutat epilepszia, álmatlanság, depresszió, szorongás és kényszerbetegség esetében, ugyanakkor folyamatosan felmerül, hogy ezekhez az előnyökhöz súlyosabb káros hatások is társulnak, mint a pszichózis vagy az anyag nehézfémtartalma miatt kialakuló degeneratív idegrendszeri betegségek, például az Alzheimer- és Parkinson-kór.

(Index)

Legfrissebb