Ugrás a tartalomra

Római kori istentiszteleti helyet tártak fel a Leicesteri Katedrális alatt

A székesegyház keleti végében, a régi énekiskola helyén végeztek ásatásokat.

A régészek olyan bizonyítékokat tártak fel, amelyek arra utalnak, hogy a Leicesteri Katedrális helyén egykor rómaiak imádkoztak.

A projekt - amely 2021 októberében kezdődött - egy lehetséges "szentélyt vagy kultuszhelyiséget" tárt fel, amelyben egy oltárkövet találtak, és amely a mai épületek alatt van eltemetve.

A Leicester Cathedral Revealed projekt keretében a Leicesteri Egyetem Régészeti Szolgálatának (ULAS) szakértői a székesegyház keleti végében, a régi énekiskola helyén végeztek ásatásokat.

A legutóbbi felfedezést megelőzően a régészek egy "fogadószobát" is feltártak, amely valószínűleg egy ősi városi házhoz tartozott, és a Kr. u. 2. századból származik. A földalatti építmény festett kőfalakkal és betonpadlóval rendelkezett, és még mindig megőrizték a díszítőművészeti alkotásokat. Egy oltárkövet is tartalmazott, ami arra engedi következtetni a tudósokat, hogy a helyiséget magán istentiszteleti helyként használták.

"Az ehhez hasonló földalatti kamrákat gyakran összefüggésbe hozták a termékenységi és misztériumkultuszokkal, valamint az olyan istenek imádatával, mint Mithrász, Kübele, Bacchus, Dionüsziosz és az egyiptomi Isis istennő"

-nyilatkozta Mathew Morris, az ULAS projektfelelőse.

"Sajnos, az oltárukon nem maradt fenn felirat, de ez lehetett az isteneknek szánt áldozatok és felajánlások elsődleges helyszíne, és vallási szertartásaik kulcsfontosságú része"

-tette hozzá.

(Premier Christian News)

Legfrissebb