Ugrás a tartalomra

Rendkívüli: megtámadta Izraelt a Hamász

Az ország területére bejutott állig felfegyverzett terroristák tucatjai pedig házakat foglalnak el.

Emberek próbálják eloltani az egyik rakétatámadás miatt kigyulladt autókat a Gázai övezetből a dél-izraeli Askelonban 2023. október 7-én (AHMAD GHARABLI / AFP)

Húsz perc alatt nagyjából 5000 rakétát lőtt Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből a Hamász nevű iszlamista terrorszervezet szombat reggel. Az index beszámolói szerint eddig nagyjából öten vesztették életüket, és a helyi kórházak beszámolói alapján eddig több mint kétszázan megsérültek a támadások következtében. - számol be az index.


FRISSÍTÉS:

A becslések szerint már több 300 ember vesztette életét Izraelben a harcok közepette, a sebesültek száma pedig megközelítőleg 1800-ra tehető.

A The Times of Israel beszámolói szerint a libanoni terrorszervezet, a Hezbollah Libanonból aknavetőkkel lőtte Izraelt, amelyről egy közleményyben számolt be. Állításaik szerint a támadások során nagy számban bevetett rakétákat és gránátokat a "palesztin ellenállás" felé történő szolidaritásból lőtték ki, amellyel izraeli állásokat céloztak, az IDF szerint azonban senki nem sérült meg.

Szíjártó Péter nemrégiben egy közleményt tett közzé a Facebookon, amelyben elmondta, hogy magyar állampolgárú gyermekek is tartózkodnak a Gázai övezetben, és mindent megtesznek azért, hogy kimenekítsék őket.

A világ vezetői közül többen együttérzésüket fejezték ki a harcban elhunyt emberek és családtagjaik felé, és többen elítélték a terrorista szervezet támadásait.

Az éjszaka folyamán több országban is izraeli színekbe borultak az épületek.

Az MTI információi szerint rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.


A rakétákon kívül állig felfegyverzett terroristák tucatjai is bejutottak az országba, akik a helyi lakosok otthonait akarják elfoglalni. Állítólag több helyen már sikerrel jártak, az Izraeli Védelmi Erők katonái véres tűzharcokat folytatnak a behatolókkal.

A Hamász támadásaira válaszul Izrael hadiállapotot jelentett be, a biztonsági kabinet délután 1 óra körül ül össze.

"A Hamász terrorszervezet ma reggel súlyos hibát követett el, és háborút indított Izrael Állam ellen. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai minden helyszínen harcolnak az ellenség ellen"

– mondta Yoav Gallant védelmi miniszter a helyzetértékelést követően. A Jerusalem Post beszámolója szerint a miniszter hozzátette: Izrael Állam fogja megnyerni ezt a háborút.

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe. Ablakokból készített, és az izraeli tévékben is bemutatott videófelvételek szerint nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken, sőt siklóernyőn közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is.


Az index beszámolói szerint A szombati munkaszüneti nap, és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. A támadások következtében azonban több helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadások miatt nem is tudják jelenleg helyreállítani a szolgáltatást.

„Háborúban állunk, és győzni fogunk”

– jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is egy videóban, amelyet az X-en tett közzé .

"Az ellenség olyan árat fog fizetni, amilyet még soha nem is tapasztalt"

– hangzott el a videóban, amelyben közölte, hogy a tartalékosok nagyarányú behívásáról döntött, és arra kérte a polgárokat, hogy tartsák be a biztonsági utasításokat.

Legfrissebb