Ugrás a tartalomra

Rendkívüli: Kiengedték a keresztény házaspárt az iráni börtönből

Barátaikkal nyaraltak, amikor lecsaptak rájuk a hatóságok.

Szabadon engedték a már kilenc hónapja fogva tartott keresztény házaspárt  az iráni hatóságok.

A teheráni fellebbviteli bíróság egyik bírója Május 9-én döntött és, a 2020-ban történt üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy semmi nem bizonyítja azt, hogy a házsaspár megsértette volna az otthoni gyűlésen való részvétellel kapcsolatos iráni nemzetbiztonsági törvényeket.

A 64 éves Homayoun Zhaveh és felesége, a 45 éves Sara Ahmadi az iszlám vallásról tért át a kereszténységre, akiket a bírósági döntést követően még aznap szabadlábra helyeztek.

"A hírszerzési minisztérium tisztjeinek a kereszténységet népszerűsítő házi csoportok szervezéséről, a tagságról és a házi csoportokban való részvételről szóló jelentései nem minősülnek az ország biztonsága elleni cselekményeknek, valamint a törvény nem ismerte el azokat bűncselekményne"

– írta a bíró.

A házaspárra egy 2019-ben történt nyaralás során csaptak le hatóságok, amelyet barátaikkal töltöttek, azonban a COVID-19 járvány miatt a börtönbüntetés megkezdésére csak később került sor. Ez idő alatt kétszer is kérelmezték az újratárgyalást, azonban ezt mind a két esetben elutasították, majd 2022. augusztus 13-án a házaspárnak be kellett vonulnia a börtönbe, és a szabadlábra helyezés napján a már kilenc hónapja tartották őket fogva az iráni börtönben.

"Az első, 2020-as ítélet megmutatta, hogy az Iszlám Köztársaságon belüli hírszerző intézmények évtizedek óta figyelmen kívül hagyják az igazságszolgáltatási eljárásokat és az ország törvényeit"

– nyilatkozta Mansour Boji, az Article 18 igazgatója.

"Visszaéltek és kihasználták a homályos jogi előírásokat, hogy kriminalizálják ezen keresztények békés és alkotmányosan törvényes tevékenységét"

– mondta, hozzátéve, hogy Iránban ritkán találni független, elvhű bírákat, amikor vallásszabadsággal kapcsolatos ügyekről van szó.

"Sajnos nem sok olyan bírót lehet találni, aki ennyire egyértelműen elismeri a jogtalanul megvádolt keresztények jogait, és cáfolja az ellenük hozott igazságtalan ítéleteket”

– jelentette ki Boji.

(MSN)Legfrissebb