Ugrás a tartalomra

Rendkívüli: Izrael megtorló csapást mért Iránra

Irakból és Szíriából is jelentettek robbanásokat.

Kép forrása: X

Péntek kora hajnalban több robbanást is hallottak Iránban, Izrael állítólag megtorló csapást mért Irán nukleáris létesítményeire.

Értesülések szerint megkezdődött Izrael megtorló támadása Irán ellen. Irán péntek kora reggel légvédelmi ütegeket lőtt ki, az Iszfahán melletti nagy légibázis közelében pedig robbanásokat hallottak.

Egy amerikai tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy Izrael órákkal a támadás megkezdése előtt tájékoztatta az Egyesült Államokat a támadás indításának szándékáról, és hogy a kormányzat . Egy másik tisztviselő az Al Jazeerának azt mondta, hogy az izraeli támadás megkezdődött.

Izrael hivatalosan egyelőre nem kommentálta a történéseket.

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) minden bázisát magas készültségbe helyezte, és az iráni nemzetbiztonsági tanácsot sürgős tanácskozásra hívták össze.

A The Guardian beszámolói szerint Iszfahánban találhatók az iráni atomprogramhoz kapcsolódó helyszínek, köztük a földalatti Natanz dúsítóüzem.

Az állami televízió a térségben található összes helyszínt "teljesen biztonságosnak" minősítette, és az ENSZ nukleáris felügyeletét ellátó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, hogy egyetlen nukleáris létesítményben sem keletkezett kár.

Az Iszfahánhoz közeli légibázis egyébként régóta otthont ad az 1979-es iszlám forradalom előtt vásárolt amerikai gyártmányú F-14 Tomcatek iráni flottájának.

Irakból és Szíriából is jelentettek robbanásokat. az Irán-barát média arról számolt be, hogy Bagdadban és Szíria déli részén is robbanások voltak.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken ismét figyelmeztette az országban tartózkodó állampolgárait, hogy ne utazzanak a központi területeken és a nagyobb városokon kívülre.

"Óvatosságból, miután olyan hírek érkeztek, hogy Izrael megtorló csapást hajtott végre Iránon belül, az amerikai kormány alkalmazottai és családtagjaik további értesítésig nem utazhatnak személyesen Tel Aviv (beleértve Herzliya, Netanya és Even Yehuda), Jeruzsálem és Be'er Sheva nagyvárosain kívülre"

- tette közzé a nagykövetség.

Irán korábban állítólag azt mondta, hogy ha ez a támadás megtörténik, akkor teljes körű háborúba kezdenek, és a dimonai atomreaktort is célbaveszik.

A Times of Israel beszámolói szerint úgy tűnik a Likud tüzér, MK Tally Gotliv reagált a jelentésekre:

"Jó reggelt kedves izraeli emberek. Egy olyan reggel, amelyen büszkén emeljük fel a fejünket".
"Izrael egy erős és erős ország. Szerezzük vissza az elrettentés erejét"

- írja.

(Ynet)

Legfrissebb