Ugrás a tartalomra

Régészeti felfedezés: 2200 éves cserepek igazolják a Hanuka történetét

Kevés tárgyi bizonyíték volt eddig szeleukida görögök Jeruzsálemi jelenlétére.

Kép forrása: Izraeli Régiségüyi Hatóság/Facebook

Az Izrael földjén talált legősibb tetőcserepeket Dávid városában fedezték fel, melyek a hanuka történetéből ismert uralkodó, IV Antiochus görög szeleukida király idejéből származnak. - számol be Facebook oldalán az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

A 16 cseréptöredék - amelyek a Kr. e. II. század körüli, hellenisztikus korból származnak - a legrégebbi tetőcserepek, amelyeket valaha Izraelben találtak, és a hanukai történetben leírt görög hellenisztikus király uralkodása idején kerültek oda.

Az "Acra" elnevezésű erődről készült illusztráció, melyet a makkabeusok lebontottak, így Jeruzsálem ismét a zsidók ellenőrzése alá került.- Kép: Shalom Kveller, City of David Archives

A történet szerint IV. Antiokhosz Epifánész megszállta Jeruzsálemet, meggyalázta a templomot, és megakadályozta a zsidókat vallásuk gyakorlásában, mely végül a makkabeus lázadáshoz vezetett. Az eseményről a zsidó ünnep, a hanuka részeként emlékeznek meg.

Az új lelet alátámasztja a szeleukida görögök jelenlétét a városban ebben az időszakban.

"Eddig kevés tárgyi bizonyítékunk volt a szeleukida görögök jeruzsálemi jelenlétére"

- írta a bejegyzésben Filip Vukosavović, az IAA vezető régésze és kutatója, aki részt vett az ásatáson.

"A Dávid városában felfedezett új tetőcserepek kézzelfogható bizonyítékul szolgálnak a szeleukida görögök jelenlétéről a régióban, és összekötnek minket a hanuka történetével. Nagyon izgalmas találkozni a szeleukida uralkodóval, IV. Antiochusszal 'szemtől szemben', majdnem 2200 évvel a hanukai események után"."
Giv'ati parkolóban végzett ásatások Dávid városában. Fotó: Kobi Harati, Dávid városa

Az invázió részeként a görög király erődöt épített a kerámiacsempékből, amelyek a poszt szerint akkoriban idegen építőanyagnak számítottak, mivel törékenységük miatt érzékenyek lettek volna az időjárás viszontagságaira. - írja a Live Science.

"A cserepek nagyon ritkák voltak a térségünkben ebben az időszakban, és nem tartoztak a helyi építési hagyományokhoz, amely arra utal, hogy azt a technikát, hogy cserepeket használjanak a torony vagy a híres erődítmény belsejében lévő épület egyes részeinek tetőszerkezetéhez, a görögök által ellenőrzött területekről hozták magukkal az idegen uralkodók"

- áll a bejegyzésben.

Legfrissebb