Ugrás a tartalomra

Régészet: ritka érmét találtak a Júdeai-sivatagban, amelyen egy pap neve is szerepel

A Bar Kohba felkelés idejéből.

A Júdeai-sivatagban talált ritka "Eleázár pap" érme, egy keltezés nélküli fényképen. (Emil Aladjem/Izraeli Régiségügyi Hatóság)


Egy "Eleázár pap" nevét és az "Izrael megváltásának első éve" feliratot viselő ritka érmét találtak mintegy két hete a Júdeai-sivatag egyik barlangjában, a Matzok Hahetekim természetvédelmi területen - jelentette be hétfőn az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA).

Az érmét, amelyet három másik, ugyanabból a korból származó, "Shimon" nevet viselő érmével együtt fedeztek fel, Kr. u. 132-re datálták, a Bar Kochba-lázadás idejére, amikor a római uralom ellen lázadó zsidók a nehezen megközelíthető sivatagi barlangokat használták rejtekhelyként.

Az IAA sajtóközleményében megjegyezte, hogy az "Eleazar a pap" felirat Eleazar Hamoda'i rabbira utalhat, aki Akiva rabbi idején Johanan ben Zakkai rabbi tanítványa volt.

"Úgy tűnik, hogy Eleazar Hamoda'i rabbi jelentős vallási szerepet játszott a Bar Kochba felkelés idején, és Beitar városában - a felkelés főhadiszállásának helyszínén - élt. A Talmud beszámol arról, hogy Beitarban halt meg, valószínűleg a felkelés idején"

- mondta az IAA.

Az érmét, amelybe egy datolyapálma és egy szőlő van belevésve, a Júdeai-sivatag barlangjaiban végzett feltárások során fedezték fel, amelyekben az IAA több kormányzati szerv együttműködésével arra törekszik, hogy a Júdeai-sivatag számos barlangjából származó régiségeket még azelőtt visszaszerezzék és dokumentálják, mielőtt a fosztogatók kezébe kerülne.

(TOI)

Legfrissebb