Ugrás a tartalomra

Putyin visszaállítaná a Szovjetuniót? - Seremet Sándor

A Hit Rádió legfrissebb adásában Seremet Sándor elemezte Putyin évértékelő beszédét.

Seremet Sándor

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, az Eurázsai Központ szakértője osztotta meg gondolatait Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédéről.

Putyin évértékelő beszéde:
Seremet Sándor kiemelte, hogy Putyin beszéde pozitív témákra, mint a családok támogatása és demográfiai kérdések, összpontosított, míg a geopolitikai és katonai témák kevesebb hangsúlyt kaptak.

"Valóban egy nagyon hosszú beszédről van szó, és nekem a korábbi beszédéhez képest talán a pozitív dolgokra való hangsúlyozás tűnt talán kiemelkedőnek."

- részletezte Seremet Sándor.

Demográfia és gazdaság Oroszországban:
Seremet a demográfiai kihívások mellett pozitív jeleket is lát, különösen a fiatal korosztály növekvő arányát illetően. Gazdasági téren Putyin az orosz gazdaság erősödését hangsúlyozta.

"A demográfiai helyzetet vizsgálva az orosz elnök jelezte, hogy vannak csökkenő tendenciák. Ugyanakkor azt is említette, hogy a fiatal lakosság, tehát a 20 és 24 év közöttieknek az aránya az valamilyen kis százalékban, de mégis növekedni tudott."

-mondta.

A Szovjetunió nosztalgiája:
Seremet Sándor szerint Putyin beszédében a Szovjetunióval való gyakori párhuzam a szovjet hagyaték pozitív elemeinek kiemelése, nem pedig a teljes Szovjetunió visszaállításának vágya.

"Az orosz köztudatban, ugye a szovjet hagyatéknak abban a szempontból van fontos szerepe, hogy az iparosítás, valamint a második világháborúban vállalt szerep, meg később azok a gazdasági fejlesztések, amelyek nagyon robustusak voltak a szovjet érában, azok ugye nyomot hagytak az orosz időkben is."

- fejtette ki Seremet Sándor.

Oroszország jövőképe:
A háborús vezetők és a civil életbe való visszatérésük jelentőségét Seremet a terepen szerzett tapasztalatok civil életben való alkalmazásaként értelmezte.

"Megvan a hagyománya annak, hogy azok az emberek, akik vérüket adták a hazáért, azok a továbbiakban a civil életben gyakran kerülnek döntéshozatali pozíciókba."

- emelte ki.

Legfrissebb