Ugrás a tartalomra

Pew Research: Hiába fogynak a hívők az USA-ban, a kongresszusban alig változott a keresztények aránya

Csak néhány százalékponttal alacsonyabb, mint az 1970-es évek végén.

A 118. ülésszakának kezdetén az amerikai kongresszust még mindig nem érinti két olyan tendencia, amely régóta jellemzi az Egyesült Államok vallási életét: a magukat keresztény vallásúnak valló amerikaiak arányának évtizedek óta tartó csökkenése és a magukat vallási hovatartozás nélkülinek vallók arányának növekedése.

2007 óta a keresztények aránya az általános népességen belül 78 százalékról a jelenlegi 63 százalékra esett vissza. Ma már majdnem minden tizedik amerikai felnőtt vallásilag nem elkötelezettnek vallja magát, ateistának, agnosztikusnak vagy "semmi különösnek" nevezi magát, szemben a 16 évvel ezelőtti 16 százalékkal, akik nem vallották magukat vallásosnak.

A január 3-án beiktatott 118. kongresszus szavazó tagjainak 88 százaléka keresztény, ami csak néhány százalékponttal alacsonyabb, mint ami a keresztények aránya volt az 1970-es évek végén kongresszusban.

Az 1979-1980-ban ülésező 96. kongresszusban a kongresszusi tagok 91 százaléka vallotta magát kereszténynek.

Akárcsak az elmúlt ülésszakokban, az új kongresszusnak is csak egyetlen tagja - az arizonai független Kyrsten Sinema szenátor - az aki vallásilag nem elkötelezettnek vallja magát. Egy másik (Jared Huffman kaliforniai demokrata képviselő) humanistának vallja magát, és 20 képviselőt ismeretlen vallási hovatartozásúnak minősítettek. E képviselők többsége nem volt hajlandó vallási hovatartozását megadni, amikor megkérdezték őket.

(Pew Research)

Legfrissebb