Ugrás a tartalomra

Pészah: van kiút a sötétségből - Darvas István

A Világnézet című műsorunk legfrissebb adásában Darvas István rabbival beszélgettünk a Pészah jelentőségéről.

Darvas István

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Darvas István, rabbi beszélt a zsidóság egyik legjelentősebb ünnepéről a Pészahról, valamint annak történelmi előzményeiről és jelentőségéről.

A Pészah ünnepe és történelmi előzményei:
Darvas István elmagyarázta, hogy a pészák ünnepe a zsidóság egyik legjelentősebb ünnepe, amely emlékeztet az egyiptomi szolgaságból való kiszabadulásra. A rabbi kiemelte Mózes különleges szerepét, aki a zsidó történelem egyik legfontosabb alakjaként tűnik fel, az ő vezetésével tudott kivonulni Izrael népe Egyiptomból.

"Mózes egy rendkívül fontos férfi volt, talán az egész zsidó történelem legnagyobb, legjelentősebb alakja."

- emelte ki Darvas István.

A modern kor kihívásai és a pészák üzenete
Az interjú során Darvas István rámutatott, hogy a Pészáh üzenete idén leginkább a remény, amely különösen fontos a mai megpróbáltatásokkal és küzdelmekkel teli időkben. Hangsúlyozta, hogy a zsidóság számára mindig is lényeges volt a múltra való emlékezés, mely erőt ad a jelen megpróbáltatásaihoz.

"Van egy nagyon drága kincsünk, amire néha úgy tekintünk, mintha valamilyen olcsó dolog lenne, Pedig az valóban egy nagy kincs, és nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy a miénk maradhasson, és ez a remény."

- hangsúlyozta Darvas, valamint hozzátette:

"Talán ez az egész Pészah története erőt adhat, hogy valaki a saját reményében meg tudjon újulni, és hogy el tudja hinni azt, hogy bármennyire is sötét egy adott pillanatban a helyzet, és tűnik reménytelennek, hogy ez egy szemvillantás alatt megváltozhat."

Legfrissebb