Ugrás a tartalomra

Pentagon ufójelentés: 247 rejtélyes égi jelenséget figyeltek meg másfél év alatt

Az elemzéshez a hírszerző közösség ügynökségei mellett a katonai hírszerző hivataloktól, a légügyi és óceánkutató hivataloktól, az energiaügyi minisztériumtól és a NASA-tól gyűjtöttek adatokat.

Photo by Albert Antony / Unsplash

Két éve hozták azt a törvényt, amely arra kötelezte az amerikai hadügyminisztériumot (Pentagon), hogy új ügynökséget állítson fel az azonosítatlan égi jelenségek (UAP, ez az UFO új neve) kivizsgálására.

A hajmeresztően bürokratikus nevet kapó szervezet (All-domain Anomaly Resolution Office, AARO) vizsgálatát összegző friss éves jelentést csütörtökön tette közzé a hírszerző közösség igazgatójának hivatala (ODNI). Az elemzéshez a hírszerző közösség ügynökségei mellett a katonai hírszerző hivataloktól, a légügyi és óceánkutató hivataloktól, az energiaügyi minisztériumtól és a NASA-tól gyűjtöttek adatokat.

A jelentésben összesen 510 azonosítatlan égi jelenséget gyűjtöttek össze, és ezek közül mindössze 144 szerepelt már az előző jelentésben is, ami a 2004 és 2021 márciusa közötti megfigyeléseket összesítette. Most ebből az időszakból sikerült gyűjteni még 119 jelenséget, míg a 2021 márciusa és 2022 augusztusa közötti frissen vizsgált időszak alatt 247 új észlelést regisztráltak.

A 366 új eset közül 26-ban drónt jelentettek, 163 esetben léggömb vagy „léggömbszerű entitás” állt a jelenség hátterében, míg hat alkalommal időjárási események vagy a levegőben szálló zavaró tényezők, például madarak vagy műanyag bevásárlószatyrok feleltek a furcsa égi jelenségekért. Így is van azonban 171 olyan észlelés, amelyek esetében nem sikerült megnyugtató magyarázatot találni a „szokatlan repülési jellemzőkre vagy teljesítményre”.

(Qubit)

Legfrissebb