Ugrás a tartalomra

Pentagon: amerikai hadihajót támadtak meg a Vörös-tengeren

Drónokkal és rakétákkal vették célba a hadihajót.

A 2018. november 12-i képen a USS Carney a Földközi-tengeren. Az amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót támadás érte vasárnap, 2023. december 3-án a Vörös-tengeren - közölte a Pentagon. Kép forrása: US Navy/AP

Az Irán által támogatott jemeni Houthi lázadók vállalták a felelősséget a támadásért - de nem ismerték el, hogy amerikai hajó volt a célpontjuk. - számol be az RT News.

Egy amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót támadás ért vasárnap a Vörös-tengeren - közölte a Pentagon -, amely az Izrael és a Hamász közötti háborúhoz kapcsolódó regionális hajózási útvonalakon elkövetett tengeri támadások sorozatának eseménye.

A védelmi minisztérium által kiadott közleményben az amerikai tisztviselők nem azonosították azonnal a vasárnapi támadás forrását. Nem sokkal később az Irán által támogatott jemeni Houthi lázadók közölték, hogy erőik két, Izraelhez köthető hajót támadtak meg egy drónnal és egy rakétával, de nem ismerték el, hogy az amerikai haditengerészet hajóját vették célba.

"Tudomásunk van a USS Carney és a Vörös-tengeren lévő kereskedelmi hajók elleni támadásokról szóló jelentésekről, és amint rendelkezésre állnak, tájékoztatást fogunk adni"

- közölte a Pentagon az Associated Pressnek küldött közleményében. Nem közölték, hogy a támadásban milyen károkat szenvedett - ha szenvedett egyáltalán - a USS Carney, egy Arleigh Burke-osztályú romboló.

Korábban vasárnap az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti ügynöksége közölte, hogy tudomására jutottak a Vörös-tenger Bab el-Mandeb-szorosában végrehajtott dróntámadásról szóló jelentések. Azt is közölte, hogy Jemenből származó drónok tevékenykedtek a térségben, és lehetséges, hogy robbanás történt. A közel-keleti vizekről egy sor tengeri támadást jelentettek, mivel az Izrael és a Hamász között kitört háború azzal fenyeget, hogy szélesebb körű regionális konfliktusba torkollik. A múlt hónapban a Houthi lázadók elfoglaltak egy Izraelhez kapcsolódó járműszállító hajót a Vörös-tengeren, Jemen partjainál.

A Houthi fegyveresek korábban ballisztikus rakétákat és felfegyverzett drónokat lőttek ki izraeli célpontokra, és ígéretet tettek arra, hogy továbbra is célba veszik a térségben lévő izraeli hajókat.

"A jemeni fegyveres erők továbbra is megakadályozzák, hogy izraeli hajók hajózzanak a Vörös-tengeren (és az Ádeni-öbölben), amíg a Gázai övezetben élő rendíthetetlen testvéreink elleni izraeli agresszió meg nem szűnik"

- mondta a Houthi szóvivője, Yahya Saree dandártábornok egy nyilatkozatban, amelyben magára vállalta a vasárnapi támadásokért való felelősséget.

Saree figyelmeztetést is kiadott:

"Minden izraeli hajó vagy az izraeliekkel kapcsolatban álló hajó legitim célponttá válik, ha megsérti a nyilatkozatban foglaltakat".

A nyilatkozatban nem tett említést amerikai hadihajóról.

A Navy Times szerint a USS Carney lelőtt egy iráni gyártmányú drónt, amely a Jemen által ellenőrzött területről tartott a pozíciója felé. Hozzátette, hogy az incidens egy nappal azután történt, hogy egy másik iráni drón 1500 méteren belülre megközelítette a Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozót, amikor az az Arab-öböl nemzetközi vizein tartózkodott.

Legfrissebb