Ugrás a tartalomra

Pattanásig feszül a helyzet: rakétatalálat ért egy kórházat Gázában

A rakétát az Iszlám Dzsihád lőtte ki, mégis Izrael ellen fordult szinte az egész arab világ.

A gázai Al-Ahli, Baptista kórház a robbanás pillanatában. - Kép forrása: HUSAM ZOMLOT/X

Rakétatalálat ért egy kórházat Gázában, amelynek következtében az eddigi jelentések szerint legalább 2-300 palesztin civil veszítette életét. A félresikerült rakétát az IDF állítása szerint az Iszlám Dzsihád lőtte ki - írja a Times of Israel.

Kedd este rakéta csapódott be egy Gázai Kórházba, és bár a Hamász, és a többi terrorista szervezet megpróbálta Izraelre kenni a tragédiát, és II. Abdullah, jordán király, Egyiptom, Szaúd-Arábia, és Törökország az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is Izraelt okolja a történtek miatt

az IDF állítása szerint a félresikerült rakétát az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet indította.

A térfigyelő kamera felvételein látható, ahogy a Gázai övezetből indított rakéta túl rövidre sikerült, ezért még a levegőben felrobban és eltalál egy kórházat.

"Az Iszlám Dzsihád rakétája sok palesztint megölt egy gázai kórházban - egy olyan helyen, ahol életeket kellene menteni.

Szégyellje magát a média, amely lenyeli a Hamász és az Iszlám Dzsihád hazugságait, és a 21. századi vérvádat sugározza világszerte.

Szégyelljék magukat az aljas terroristák Gázában, akik szándékosan ontják az ártatlanok vérét.
Soha nem volt még ilyen világos a választás. Izrael egy olyan ellenséggel áll szemben, amely a tiszta gonoszságból áll. Ha ön az emberiség mellett áll, aki szerint minden emberi élet érték, akkor Izrael mellett áll"

-írja Isaac Herzog, izraeli elnök az X-en.

"Az egész világnak tudnia kell: a gázai barbár terroristák azok, akik megtámadták a gázai kórházat, nem pedig az IDF"

- áll az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu nyilatkozatában.

"Azok, akik kegyetlenül meggyilkolták a mi gyermekeinket, a saját gyermekeiket is meggyilkolják"

- mondta Netanjahu.

"Az IDF műveleti rendszereinek elemzése alapján Izrael felé ellenséges rakétatüzet hajtottak végre, amely a kórház közelében haladt át, amikor eltalálták.

A több forrásból származó hírszerzési információk szerint, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet felelős a kórházat ért sikertelen lövésért, amely a kórházat találta el"

- számolt be Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője.

Az izraeli külügyminisztérium határozottan kijelentette, hogy "az IDF nem hajtott végre semmilyen műveletet a térségben a becsapódás idején".

"Az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország holnapra összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését az izraeli-palesztin konfliktusról, miután a Gázai övezet egyik kórházát ért robbanás feltehetően több száz palesztin halálát okozta"

- közölte az Egyesült Arab Emírségek ENSZ-missziójának szóvivője.

"Ez a veszélyes fejlemény arra kényszeríti a nemzetközi közösséget, hogy felhagyjon a kettős mércével, amellyel eddig szelektíven alkalmazta a nemzetközi jogot, amikor izraeli bűncselekményekről van szó, és komoly és határozott állásfoglalást igényel a védtelen civilek védelmének biztosítása érdekében"

- áll a szaúd-arábiai külügyminisztérium közleményében.

A bahreini külügyminisztérium "sűrgős tűzszünetre szólít", és kijelentette, hogy támogat minden olyan regionális vagy nemzetközi erőfeszítést, amely az "az erőszak deeszkalációját és leállítását, valamint a ,,békefolyamat felélesztését célozza a kétállami megoldás érdekében."


Az északi határnál sem csillapodik a helyzet, az IDF közlése szerint vadászgépekkel csapásokat mértek a Hezbollah dél-libanoni telephelyeire és megfigyelőállásaira, mivel a terrorszervezet a mai napon hat irányított páncéltörő rakétát, két rakétát és egy drónt lőtt ki izraeli városokra és katonai állásokra a határ mentén, amelynek következtében három ember is megsérült.

A Gázai kórháznál történt robbantás következtében az Irán által támogatott libanoni Hezbollah "a harag napjára" szólít fel a Gázai övezet egyik kórházában történt robbanás elítélésére, és Izraelt okolja a "mészárlásnak" nevezett eseményért.

"Legyen a holnapi, szerdai nap a harag napja az ellenség ellen"

- jelentették ki.

Legfrissebb