Ugrás a tartalomra

Patricia Heaton az antiszemitizmus elleni kiállásra szólítja fel a keresztényeket

Szerinte nem kell zsidónak lennünk ahhoz, hogy megvédjük a zsidókat.

Patricia Heaton - Kép forrása: Crosswalk

Patricia Heaton színésznő arra szólítja fel a keresztény közösséget, hogy fogjanak össze és foglaljanak állást az Egyesült Államokban tapasztalható antiszemitizmus hulláma ellen.

"Láthattad azokat a testkamerás felvételeket a Hamaszról, ahol vidáman gyilkoltak embereket, és én megdöbbentem és elborzadtam, aztán körülnéztem, feltételezve, hogy az egyházak is elborzadnak és felháborodnak, de nem hallottam semmit. Olyan volt, mintha tücskök ciripeltek volna"

- mondta Heaton a Fox News műsorvezetőjének, Brian Kilmeade-nek szombaton.

"Így aztán kiírtam az Instagramomra: 'Ha német lettél volna a második világháború alatt, nem akartál volna inkább olyan német lenni, aki kiáll a zsidó szomszédai mellett, és elrejtette volna a zsidó szomszédait?".

- tette fel a kerdést a színésznő, valamint hozzátette:

"Nos, ma itt a lehetőség, és én még mindig ebben hiszek".

Heaton, aki például a "Szeretünk, Raymond", "Beethoven" című filmekben, és "A semmi közepén" című sorozatban is szerepelt, egyike az Október 7. Koalíció alapítóinak, egy keresztényekből álló hálózatnak, amely az Egyesült Államokban az antiszemitizmus növekedése ellen szólal fel, a Hamász támadása és a térségben zajló háborús konfliktus következtében.

A koalíció a JewBelong nevű nonprofit szervezettel is együttműködve rózsaszín és fehér színű, a gyűlöletre figyelmeztető üzeneteket tartalmazó óriásplakátokat készített, amelyeket országszerte elhelyeztek.

Az egyik táblán ez áll:

"A zsidó diákok megérdemlik, hogy biztonságban legyenek az egyetemen".

Egy másikon ez áll:

"Nem kell zsidónak lenned ahhoz, hogy megvédd a zsidókat".
"Azok, akik fel mertek szólalni közülünk, nagyon-nagyon egyedül érezték magukat"

- mondta Kilmeade-nek Archie Gottesman, a JewBelong alapítója.

"A zsidók az egész országnak csak 2 százalékát teszik ki, így még ha mindannyian megszólalnának is, az sem nem lenne elég. Szövetségesekre van szükségünk".

- hangsúlyozta.

Az elmúlt hónapokban antiszemita incidenseket jelentettek amerika-szerte, többek között főiskolákon, egyetemeken és zsidó tulajdonú közösségekben.

Egy New York-i üzletet például horogkereszttel rongáltak meg. Egy másik esetben egy nyugdíjas lelkészt kaptak rajta, amint zsidó szomszédja élelmiszereire rajzolta a náci szimbólumot.

Las Vegasban egy zsidó anya jogi segítséget kért, miután speciális igényű fiának hátára egy horogkeresztet véstek.

"Talán 1939-ben az emberek nem tudták, hogy mi történik. Mi tudjuk, hogy mi zajlik, és rajtunk, keresztényeken múlik, hogy tegyünk valamit ellene"

- mondta Heaton a szombati adásban.

"A zsidó emberek nagyon-nagyon egyedül érzik magukat, és tudniuk kell, hogy mellettük állunk"

- tette hozzá.

(Crosswalk)

Legfrissebb