Ugrás a tartalomra

Pakisztán: történelmet ír a szindhi közgyűlés keresztény alelnöke

A többségi törvényhozók támogatásáért fog lobbizni a vallási kisebbségeket érintő kihívásokkal kapcsolatban.

Anthony Naveed, a pakisztáni szindhi közgyűlés újonnan megválasztott alelnöke. Kép forrása: File

Egy katolikus férfit választottak a szindhi tartomány közgyűlésének alelnökévé Pakisztánban. A keresztény jogi szervezetek üdvözölték a párt döntését.

Naveed, aki az egyetlen keresztény, akit a február 8-i általános választások után a progresszív Pakisztáni Néppárt (PPP) a kisebbségek számára fenntartott pozíció betöltésére választott a szindhi tartományi gyűlésben, 111 szavazatot kapott a 147 leadott szavazatból. Ellenfele, Rashid Khan ügyvéd, a Muttahida Qaumi Movement képviselője 36 szavazatot szerzett.

Az 53 éves Anthony Naveed szerény katolikus családban született Karacsiban, és a Pakisztáni Svéd Technológiai Intézetben szerzett mérnöki diplomát. Pályafutása során Naveed aktívan részt vett a közösségi szolgálatban, alelnöke volt a Karachi Keresztény Fiúk Egyesületének, és 2002-ben a pakisztáni Katolikus Ifjúsági Bizottságot képviselte a torontói Ifjúsági Világnapon.

A Pakisztáni Keresztény Kongresszussal is együtt dolgozott, és a közösségében élő fiatalok oktatási kezdeményezéseire és karrier-tanácsadásra összpontosított. A személyes kihívások és a diszkrimináció ellenére Naveed megmaradt Karacsi Akhtar Colonyban, ahol született, megházasodott és felnevelte gyermekeit. A közössége és identitása iránti elkötelezettsége alátámasztja, hogy elkötelezett az iránt, hogy az általa szolgált emberek között éljen és képviselje őket.

Az újonnan megválasztott szindhi közgyűlés elnöke, Syed Owais Qadir Shah látható, amint üdvözli Anthony Naveed alelnököt, miután letette hivatali esküjét 2024. február 24-én. Kép forrása: YouTube


Naveed politikai útja 2005-ben kezdődött, amikor a PPP jelöltet adott neki a karacsi önkormányzati választásokon. Szülőhelyén, Akhtar Colonyban indult alelnökként. Ezt követően 2016-ban a szindhi főminiszter különleges asszisztense lett. 2018-ban a PPP őt választotta a szindhi közgyűlésben fenntartott helyekre jelöltként, ahol ő volt az egyetlen keresztény törvényhozó.

"Hálás vagyok a PPP vezetőségének, különösen [a párt vezetőjének] Bilawal Bhutto-Zardarinak, amiért jelöltek erre a pozícióra"

- mondta Naveed a Christian Daily Internationalnak telefonon Karacsiból.

"A PPP az egyetlen olyan politikai párt, amely konkrét lépéseket tesz valamennyi kisebbség, köztük a keresztény közösség jogainak védelmében, és társadalmi, politikai és gazdasági szempontból is megerősíti őket"

- mondta.

Naveed elmondta, hogy mindent megtesz azért, hogy kihasználva ezt a lehetőséget, a többségi törvényhozók támogatásáért lobbizzon a tartomány vallási kisebbségeket érintő kihívásokkal kapcsolatban.

A keresztény jogvédők üdvözölték a PPP döntését, hogy Naveedet jelölték és megválasztották, és azt remélik, hogy Naveed a marginalizált közösség hátrényos helyzetének enyhítésében is segít majd.

"Jó látni, hogy Bilawal Bhutto-Zardari teljesíti ígéretét, miszerint egyenlő esélyt ad a vallási kisebbségeknek a társadalmi-politikai szférában való érvényesülésre. Anthony Naveed jelölésével a PPP megfelelt a kisebbségi közösségek elvárásainak, és reméljük, hogy a többi mainstream politikai párt is követni fogja a példáját"

- mondta Akmal Bhatti, a Minorities Alliance Pakistan elnöke.

Napolean Qayyum jogvédő szintén üdvözölte Naveed megválasztását, és azt mondta, hogy ezzel megnyílt az út a keresztény közösség politikai szerepvállalása előtt.

"Reméljük, hogy minden politikai párt fontolóra veszi, hogy keresztény tagjaiknak is adjon esélyt, hogy ők is indulhassanak a választásokon az általános választókerületekben, ahol jelentős szavazóbázissal rendelkezünk. A keresztény törvényhozók sokkal jobban megértik a közösség problémáit, mint muszlim társaik, ezért nagyobb eséllyel fogják tudni megoldani azokat"

- mondta.

(CP)

Legfrissebb