Ugrás a tartalomra

Pakisztán: keresztényekre támadt a tízezer fős tömeg

Több tízezren váltak hajléktalanná.

Iszlamista csoportok legalább öt templomot gyújtottak fel és semmisítettek meg Pakisztánban - Bishop Azad Marshall/Twitter

Szerdán egy tízezer főből álló tömeg támadta meg a pakisztáni Jaranwalában a keresztény közösségeket bosszúból, amiért egy férfi állításuk szerint megszentségtelenítette a Koránt. - számol be a Breitbart.


A Dawn című pakisztáni újság beszámolói szerint legalább öt templomot felgyújtottak, vagy megsemmisítettek.

"Több, mint ötszáz házat romboltak le, amelynek következtében több tízezer keresztény vált hajléktalanná."

- áll a Brit Ázsiai Keresztény Egyesület jelentéseiben.

Az iszlám államvallású Pakisztánban meglehetősen gyakori a muszlimok általi tömeges erőszak. Ha valakiről olyan pletykát hallanak, hogy megszentségtelenítette a Koránt, vagy Mohamedet, vagy valamilyen módon megsértette a vallást, akkor megtorlásba kezdenek, de az se ritka, hogy a nemzetközi hírek hallatán veszik célba a keresztény közösségeket.

Iszlamista vandálok lerombolják az egyik templom tetején látható keresztet - Kép forrása: Cyanide/Twitter

Az ilyen erőszakos cselekményekbe a helyi rendőrség sem avatkozik bele, főleg, ha a támadásokat istenkáromlás vádja váltotta ki, amely a pakisztáni büntetőkönyv szerint is bűncselekménynek minősül, és halálbüntetéssel büntetik, ha az Mohamed személye ellen irányul.

Mivel az istenkáromlás vádját a legtöbb esetben nem tudják bizonyítani, ezért az ilyen esetek még a bíróságig sem jutnak el, mivel az iszlamista csőcselék önhatalmúlag számol le az ilyen bűncselekménnyel vádolt emberekkel. Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, Pakisztán a keresztényüldözés szempontjából a hetedik legveszélyesebb ország, megszámlálhatatlan embert öltek már meg, vagy sebesítettek meg súlyosan ezen vádakért.

A szerdán kirobbant incidensek állítólag akkor kezdődtek, amikor a dzsaranwalai muszlimok megvádolták Saleem Masih-t, egy keresztény férfit azzal, hogy meggyalázta a Korán egy példányát.

"A közösségi médiában közzétett képeken látszik, hogy a templomok épületeiből füst száll fel és, felgyújtották a belőlük kirángatott bútorokat. Egy keresztény temetőt, és a helyi önkormányzati hivatal épületét is megrongálták."

- számol be a Dawn.


Azad Marshall, a pakisztáni egyház vezető püspöke szerdán a Twitteren közzétett egy üzenetet, amelyben azt állította, hogy amíg ezt a bejegyzést írja, templomok égnek le, és követelte a rendőrség fellépését.

Legfrissebb