Ugrás a tartalomra

Keresztény közösségre támadtak Pakisztánban a muszlimok

A zavargók kövekkel és téglákkal dobálták a rendőröket is.

Kép forrása: BANARAS KHAN/AFP/Getty

Egy helyi lelkész miatt szabadultak el az indulatok, akit "istenkáromlással" vádolnak.

A pakisztáni Sargodha város Mujahid Colony nevű településén a tömeg azt állította, hogy egy 70 éves keresztény férfi meggyalázta a Korán egy példányát - jelentette a pakisztáni Dawn című újság, hozzátéve, hogy a támadásra "egy helyi lelkész" miatt került sor.

A csőcselék dühe a férfi kis cipőgyárának felgyújtásához vezetett - adta hírül a DW.

Faraz Pervaiz az X-en osztotta meg a zavargásokról készült felvételeket:

"A Tehreek-e-Labbaik szélsőséges muszlim csőcselék megtámadta a keresztényeket Majaheed Colony Sargodha-ban, több templomot megrongálva és több ház felgyújtásával, miután az egyik keresztényt Korán megszentségtelenítéssel vádolták".

Sariq Khan szargodhai rendőrfőnököt idézték, aki elmondta, hogy legalább öt embert kimentettek és kórházba szállítottak, megjegyezve, hogy a zavargók kövekkel és téglákkal dobálták a rendőröket is.

Ijaz Malhi kerületi rendőrfőnök elmondta, hogy a helyzetet végül sikerült ellenőrzés alá vonni. Hozzátette, hogy az istenkáromlással vádolt személyt őrizetbe vették, és a vizsgálat folyamatban van. Hozzátette, hogy a keresztény közösség védelme érdekében az egész Szargodhában rendőröket állomásoztattak.

"Köszönjük a rendőrség időben történő fellépését. Sargodha megmenekült egy nagy tragédiától"

- állt a rendőrség közleményében, hozzátéve, hogy több mint 2000 rendőr teljesített biztonsági szolgálatot, annak érdekében, hogy további erőszakos cselekményekre ne kerüljön sor.

A közösségi médiában megosztott felvételeken azonban egy ház előtt nagy lángok égtek. A rendőrfőnök cáfolta ezeknek a videóknak a hitelességét, és azt állította, hogy "hamis videók", és ragaszkodott ahhoz, hogy senki sem sérült meg. Ezen információkkal azonban ellentmondásos adatokat közölt az egyik sérült rokona, aki azt állította, hogy nagybátyja kritikus állapotban van egy kórházban, és a család nem láthatta őt.

A Minority Rights March nyilatkozata olyan videókra hivatkozott, amelyeken egy 70 éves férfira támadó tömeg látható egy helyi imám ösztönzésére, miközben a férfi házát és gyárát felgyújtották.. Azt állították, hogy a pandzsábi rendőrség tétlen szemlélője volt a támadásnak, ami a rendőrség hallgatólagos jóváhagyását jelentette az erőszakkal szemben.

A pandzsábi belügyminisztérium egyik tisztviselőjét, Noor-ul-Amin Mengalt idézték, aki azt mondta:

"Pakisztán mindannyiunké; semmilyen igazságtalanságot nem tűrünk el a vallás ürügyén. A teljes körű vizsgálatot követően a törvénynek megfelelően fogunk fellépni".

(CP)

Legfrissebb