Ugrás a tartalomra

Pakisztán: azonnali cselekvésre szólították fel az új kormányt

Az istenkáromlási törvény megsértésével vádolt keresztényekkel sokszor önbíráskodó muszlimok végeznek.

Keresztények tüntetnek Pakisztánban Lahore utcáin. - Kép forrása: BBC


Az istenkáromlási törvény, az erőszakos áttérítések és a keresztény kisebbség elleni agresszió folyamatos problémát jelent Pakisztánban.

Miközben Pakisztán az e havi országos választásokat követően üdvözölte új kormányát, egy brit vallásszabadsággal foglalkozó jótékonysági szervezet az ország hírhedt istenkáromlási törvényeinek hatályon kívül helyezésére és az erőszakos áttérítések elleni megelőző intézkedésekre szólított fel.

Az ország istenkáromlásról szóló törvényeit gyakran alkalmazzák a kisebbségek elleni erőszakra való felbujtás és a leszámolás eszközeként, így még a vád alól felmentett személyek élete is veszélybe kerül.

A Lahore-i székhelyű CSJ szerint 1987 óta 2449 különböző vallású embert vádoltak meg istenkáromlással. Közülük legalább 95 ember halálát önbíráskodás okozta.

Paul Robinson, a Release International vezérigazgatója szerint Asif Ali Zardari elnöknek és Shehbaz Sharif miniszterelnöknek sürgősen foglalkoznia kell az üggyel.

"Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a pakisztáni keresztények elleni erőszak, amelyet gyakran önbíráskodó csoportok hajtanak végre azzal az alaptalan váddal, hogy a keresztények istenkáromlást követtek el"

- mondta.

Az erőszak tavaly augusztusban eszkalálódott, amikor egy muszlimokból álló tömeg megtámadott egy keresztény közösséget Jaranwalában.

Több mint 20 templomot és keresztény otthont gyújtottak fel, miután a mecsetek hangszóróin keresztül hamis állításokat közöltek arról, hogy a keresztény negyedben a Korán széttépett lapjaira bukkantak.

A Release International szerint több hónappal később a keresztények még mindig várják az ígért kártérítést, és bár a támadásokban akár 800 ember is részt vett, csak 283 gyanúsítottat tartóztattak le. Közülük több mint 220-at óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, 14-et pedig felmentettek.

A Kisebbségi Jogok Végrehajtásának Fóruma (Implementation of Minority Rights Forum, IMRF) Pakisztánban az ország legfelsőbb bíróságához fordult igazságszolgáltatásért. Számos szervezet azonban arról számol be, hogy a rendőrség gyakran hátrányos szerepet játszik az igazságszolgáltatásban, néha megfélemlíti és megalázza a panaszosokat és a tanúkat.

Egyre nagyobb aggodalomra ad okot az erőszakos áttérítések gyakorlata is. Sailkot körzetében nemrégiben letartóztattak egy muszlim papot, aki fegyverrel fenyegetőzve elrabolt két keresztény testvért, és arra kényszerítette őket, hogy térjenek át az iszlám hitre.

"A Release International felszólítja Pakisztán új kormányát, hogy tegyen azonnali lépéseket az erőszakos áttérítések megakadályozására"

- mondta Robinson.

(PCN)

Legfrissebb