Ugrás a tartalomra

Pakisztán: 200 keresztény család vált hajléktalanná a kormány előre be nem jelentett bontása után

A jelentések szerint egy nagy pakisztáni keresztény kolónia otthonait rombolták le a kormányzati vállalkozók.

A pakisztáni vallásszabadságot figyelő "The Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement" (CLAAS-UK) szerint az iszlámábádi Nawaz Sharif Colony lakóit nem figyelmeztették az otthonaik lerombolásának tervéről, mielőtt a Fővárosi Fejlesztési Hatóság (CDA) erre sor kerített volna.

Bár az október 18-i bontás során nem történt sebesülés vagy haláleset, a jelentések szerint egy helyi templomot is leromboltak.

A CLAAS-UK igazgatója, Nasir Saeed elmondta:

"Ezek a keresztények mindent elvesztettek - az otthonukat és minden világi tulajdonukat. (...) Sokan közülük évek óta a telepen élnek, itt nevelték fel családjukat, és életük megtakarításait az otthonuk építésébe és fenntartásába fektették"

-emelte ki.

"Az igazságszolgáltatás megcsúfolása, hogy otthonaikat mindenféle alternatív szállás biztosítása nélkül megsemmisítették.(...) Az időzítés különösen aggasztó, mivel ilyen nem sokkal a költséges és pusztító árvizek után történt, és mivel már itt a tél és a hőmérséklet zuhanórepülésben van

-húzta alá.

"A pakisztáni kormánynak feltétlenül kártalanítania kell pénzügyileg az otthonaikat elvesztett keresztényeket, és más lakhatási lehetőséget kell biztosítania számukra"

-hangsúlyozta.Sabra Saeed Athwal, egy volt tanácsos, aki egyike azoknak, akik elvesztették otthonukat, "bűncselekménynek" nevezte a bontást. Aggódik amiatt is, hogy két másik keresztény kolóniát, Akram Gill és Rimsha kolóniáit is lerombolhatják.

"A kormánynak ki kell fizetnie a kárunkat, és újra kell építenie a házainkat, vagy ha a kormánynak szüksége van erre a helyre valamilyen fejlesztési céllal, akkor alternatív helyet kell biztosítania számunkra, és segítenie kell, hogy ott felépíthessük a házainkat"

- mondta Athwal asszony.

"A Nawaz Sharif-telepen, az Akaram Gill-telepen és a Rimsha-telepen 4000 ember lakik. Mindannyian szegények, és egyikünk számára sem lehetséges, hogy azonnal máshová költözzünk. A kormány felelőssége, hogy tető legyen a fejünk felett. Bár keresztények vagyunk, mi is pakisztáni állampolgárok vagyunk"

-fogalmazott.

A CLAAS-UK szerint hamis pletykák keringtek arról, hogy a CDA és a helyi lakosok között megállapodás született, amelyben beleegyeztek, hogy még a bontás előtt elköltöznek. Azt gyanítják, hogy "keményvonalas muszlimok", helyeztek nyomást a CDA-ra, hogy megszabaduljanak a házaktól.

Pakisztán a nyolcadik helyen áll az Open Doors világfigyelő listáján, amely a keresztényüldözés alapján rangsorolja az országokat.

A szervezet szerint "Pakisztánban a keresztényeket másodrendű állampolgároknak tekintik, és a köz- és magánélet minden területén diszkriminálják őket. Az iszlámról áttért hívők a legveszélyeztetettebbek az üldöztetésnek".

(Premier Christian News)


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇Legfrissebb