Ugrás a tartalomra

Őssejtekből hoztak létre szintetikus embriót a tudósok

Egereknél sikerült, ezért emberi őssejtekkel is kipróbálták.

Getty Images/Motortion

Szintetikus emberi embriókat hoztak létre tudósok hímivarsejt és petesejt felhasználása nélkül.


A munkáról a kutatók számoltak be nemrég a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság éves ülésén amely a  Kaliforniai Technológiai Intézet és a Cambridge-i Egyetem közös munkája volt, Magdalena Żernicka-Goetz professzor vezetésével.

"A mi emberi modellünk az első háromvonalas emberi embriómodell, amely meghatározza az amnion és ivarsejteket, a petesejt és a spermium prekurzorsejtjeit. Gyönyörű, és teljes egészében embrionális őssejtekből jött létre".

- számlt be a kutatás eredményéről a professzor.

Żernicka-Goetz és kutatói az izraeli Weizmann Intézet más tudósaival együtt már korábban kimutatták, hogy egerek őssejtjeiből embrionális struktúrákat lehet kifejleszteni primitív aggyal, bélrendszerrel és működő szívvel. A tudósok ezt követően azon dolgoztak, hogy ezt emberi embriómodellekben is megismételjék.

A legújabb munka pontos részleteit nem tették közzé, azonban Żernicka-Goetz megerősítette, hogy csapata szintetikus emberi embriókat fejlesztett ki egy normál embrió 14 napos korának megfelelő időtartamra.

A fejlődés mérföldkövét gasztrulációnak nevezik. A gasztruláció az, amikor az embrió sejtlapból egyes sejtvonalakká alakul át, és kialakulnak a test építőkövei. Még nincs agy, szív vagy bél - de a szintetikus modellben megjelentek az őssejtek, amelyek a spermium és a petesejt prekurzorsejtjei.

A munkát állítólag azért végezték, hogy a tudósok megvizsgálhassák az emberi életciklus korai szakaszait, és jobban megértsék, mi okoz vetélést egyes nők esetében.

Egyelőre nem áll szándékukban a szintetikus embriókat tovább növeszteni. A alapkutatás során létrehozott szintetikus embriókat embriómodellek őssejtjeiből, nem pedig sperma és petesejt felhasználásával alkották meg, amelyek egy normál csecsemő embriójából származnak. Az őssejtek képesek bárki sejtjét lemásolni, és manipulálhatók, hogy embriókká alakuljanak.

(CH)

Legfrissebb