Ugrás a tartalomra

Ősi régészeti leletekre bukkannak az izraeli katonák Gázában

A tartalékos katonák közt ugyanis régészek is vannak.

Nathaniel Melchior and Alon Segev kezükben a dél-izraeli határ közelében fellelt olajlámpással a kezükben. Kép forrása: Izraeli Régiségügyi Hivatal/Facebook

Az IDF tartalékosai egy több ezer éves mozsarat és egy olajlámpást is felfedeztek a gázai határ közelében - számol be a World Israel News.

Izraeli tartalékos katonák járőrözés közben egy gázai határállomás közelében egy gabona őrlésére használt edényre bukkantak, amely a feltételezések szerint a bizánci korból származhat. - jelentette be vasárnap az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

A bazaltból készült, több mint 10 kilogrammos edényt Yair Amitsur alezredes és Eliashiv Bohbot alezredes találta meg.

Yair Amitsur alezredes és Sarah Tal a Régiségügyi Hatóságtól az 1900 éves mozsárral a kezükben. (Fotó: Ilon Glick) a

Amitsur az IDF egyik gázai hadosztály polgári ügyekért felelős vezetője, aki régészként és idegenvezetőként is dolgozik az Izraeli Régiségügyi Hatóságnál. Bohbot pedig a hadosztály helyettes rabbijaként szolgál.

"Az úgy nevezett "Gázai boríték" területén végzett rutinszerű terepbejárások során megakadt a szemünk egy földkupacon az út szélén, amelyből egy kerek bazalttömb emelkedett ki"

– mondta Bohbot.

Yair, aki az Izraeli Régészeti Hatóságnál is dolgozik, azonnal felismerte, hogy ez egy mozsár - egy ősi őrlőeszköz - volt".

Amitsur szerint a felfedezés kivételes, mivel a bazalt jellemzően az északi régiókban vagy távoli területeken található. A mozsarat - ahogyan ő fogalmazott - "valószínűleg ide szállították, és egykor a helyi lakosok otthonában használták a gabona vagy más termények őrlésére, amit egy nehéz rúddal, az úgynevezett 'ali'-val működtettek," ami héberül mozsárt jelent.

„Az eszköz emlékeztet minket arra, hogy az évszázadok során a Nyugati Negev jelentős települési területként szolgált, ahol különböző kultúrák telepedtek le. Háborúk a múltban is voltak, de a telepesek végül mindig visszatértek, és a terület újra virágzott”

– fejtette ki Amitsur.

Az őrlőedényt Sara Tal, az IAA régésze adta át.

"Az örlő szerszám rendkívüli módon megmaradt. Ilyen szerszámokat a bibliai időktől a mamlúk korszakig számos időszakban használtak"

- mondta Tal.

"Izrael földje ... telítve van történelemmel és ősi leletekkel, és a Régiségügyi Hatóság együttműködik az IDF-fel annak érdekében, hogy ezeket megőrizzük még háborús helyzetben is"

– mondta Eli Eskosido, a hatóság igazgatója.

A múlt hónapban két izraeli tartalékos katona egy jó állapotban lévő kis bizánci kori olajlámpát talált egy katonai felvonulási területen a gázai határ közelében.

Tal szerint a lelet a bizánci korból származik.

„Ez egy ókori agyag lámpa a bizánci korból, mintegy 1500 évvel ezelőtről, és világításra használták. Egy formában készült, és jellegzetes a Shephelah területére és dél-izraeli területekre.”

Tal személyesen hozta vissza a lámpást, és elismerő oklevelet adott át a katonáknak.

Legfrissebb