Ugrás a tartalomra

Ősférgek a régmúltból: többezer év után újraéledtek

A fonalférgek a tudósok szerint a mamutok korából származnak.

Caenorohabditis elegans a mikroszkóp alatt. forrás: Understanding Animal Research.

A mamutok korából származó fonálférgek miután felébredtek a sokezer évig tartó álomból, még szaporodni is képesek voltak, ezzel egy rég kihalt, új faj jelent meg a Földön. számol be az index.

A tudósok elmondása szerint az ősférgek az elmúlt évezredeket úgynevezett kriptobiózisban töltötték, amely a mikrobiológia egyik meghatározó alakja, Antoine van Leewenhoe által a XVIII. Század elején leírtak alapján azt jelenti, hogy


"víz, oxigén, hő és más hasonló létfontosságú tényezők hiányában az állat látszólag élettelen formában tartósítja magát, de a megfelelő körülmények között feléled."

- írja a ZME Science.

A férgeket mintegy 40 méter mélyről hozták fel a kelet-szibériai Kolima folyó környékéről, majd pár hétig szobahőmérsékleten, tápoldatban tartották őket.

A férgek a genetikai vizsgálat alapján a Panagrolaimidae családba tartoznak, így a Panagrolaimus kolymaensis nevet kapták.

"Olyan formában tudnak létezni a világban, ami se nem élő, se nem halott"

– mondta a férgek újraélesztését bemutató tanulmány szerzője, Teymuras Kurzchalia professzor, a német Max Planck sejtbiológiai és genetikai intézet munkatársa, aki szerint ezek a fonalférgek "némiképp átrajzolják az életről alkotott fogalmainkat."

A tudósok a hasonló kort megélt magokkal és baktériumokkal kapcsolatos kísérletben is értek már el sikereket, de a fonálférgek nagyságrendekkel bonyolultabb élőlények. Feléledésük ezzel kitolta az állatoknál leírt kriptobiózis határait.

Legfrissebb