Ugrás a tartalomra

Oroszország elleni háborúra készül a NATO?

A hadgyakorlat célja többek szerint Oroszország elrettentése.

NATO troops in Warsaw. Source: SCANPIX/AFP/WOJTEK RADWANSKI

A hidegháború óta nem vont össze akkora haderőt a NATO, mint amekkorát a Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlaton terveznek - számol be az index.

A NATO sokáig tartózkodott a nagyszabású manőverektől Európa keleti részén. Most azonban a Steadfast Defender 24 elnevezésű hadgyakorlattal a hidegháború vége óta megrendezett legnagyobb ilyen műveletre készülnek Németország, Lengyelország és további három balti állam területén.

A hadgyakorlat célja többek szerint Oroszország elrettentése, de egyre többször kerül szóba egy európai háború kitörésének lehetősége.

A NATO mintegy 90 ezer katonát akar mozgósítani, hogy elrettentse Oroszországot

– írja a Focus. A Steadfast Defender 24 elnevezésű, februárban kezdődő hadgyakorlat lesz a legnagyobb a katonai szövetségben a hidegháború vége óta.

A gyakorlat forgatókönyve egy szövetséges területet ért orosz támadás, amely a NATO-szerződés 5. cikke értelmében az úgynevezett szövetségi eset kihirdetéséhez vezet. Ez utóbbi a szövetségen belüli segítségnyújtási kötelezettséget szabályozza, és kimondja, hogy egy vagy több szövetséges elleni fegyveres támadás valamennyi szövetséges elleni támadásnak minősül.

Mint korábban az Index is beszámolt róla, Nagy-Britannia húszezer katonával vesz részt a NATO Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatán. A tárca ismertetése szerint az év első felében esedékes gyakorlaton 

31 NATO-tagállam és Svédország fegyveres erői lesznek jelen.

Új korszakban vagyunk, és fel kell készülnünk arra, hogy elrettentsük ellenségeinket, fel kell készülnünk arra, hogy vezessük szövetségeseinket, és fel kell készülnünk arra, hogy megvédjük nemzetünket, amikor csak szükség van rá. Ma ellenfeleink szorgalmasan építik újjá védelmi vonalaikat. A régi ellenségek újraéledtek. A harcvonalakat újrarajzolják. A tankok szó szerint Ukrajna földjét tapossák. A világrend alapjai megremegtek. Válaszúthoz érkeztünk

– fogalmazott Grant Shapps brit védelmi miniszter.

Az előkészületeket még elgondolkodtatóbbá teszi, hogy egy kiszivárgott titkos dokumentum szerint a német hadsereg felkészült egy Oroszországgal szembeni nyílt fegyveres konfliktusra. A forgatókönyv szerint már idén februárban eszkalációs folyamat venne kezdetét a NATO tagállamai és Oroszország között. Ez az időszak egybeesik azzal, amelyre a hadgyakorlatot tervezik a NATO-tagországok.

Legfrissebb