Ugrás a tartalomra

Litvánia stratégiai fontosságú vasútvonalat zárt el Kanyilingrádnál. Kinek állt ez érdekében? Mikor foglalja el Oroszország Donbasst? Lesznek béketárgyalások? Hogyan értelmezzük az orosz államcsődöt? - Kérdéseinkre Stier Gábor válaszolt.

Stier Gábor a Moszkvatér blog szerzője elmondta, hogy a litván-orosz viszony történelmileg nem túl jó. Folyamatosan harcban álltak az orosz birodalommal, a lengyelekhez hasonlóan. Litvánia mindig a lengyelek farvizén, velük együtt mozgott. Ez a két ország pedig jelen pillanatban az Egyesült Államok karja – fogalmazott a szakértő.

Vendégünk rámutatott, hogy a kanyilingrádi terület 1946-ban került a Szovjetúnió fennhatósága alá. Stratégiai jelentőségű rész, mivel a NATO területeibe ékelődik. Elmondta, hogy ez Oroszország leginkább militarizált területe. Minden olyan rakéta ott van, amellyel Berlin elérhető. Egy állig felfegyverzett régióról van szó, számos orosz katona állomásozik ott. Ilyen közegben szinte érthetetlen, hogy miért provokálja Litvánia Oroszországot - tette hozzá a szakértő.

A Hit Rádiós beszélgetés során hosszan ecsetelte Stier Gábor, hogy mennyi esélyt lát Donbass bevételére, illetve, hogy az milyen következményekkel járna a háború kimenetelére nézve. Véleménye szerint amennyiben az orosz csapatok elfoglalják ezt a területet, el fognak menni egész Moldováig. Hangsúlyozta, hogy az ősz és a tél nagyon kritikus lesz.

Donbass elfoglalása esetén Stier Gábor béketárgyalásokra számít, mivel az ukrán tartalékok egyre inkább megcsappannak. Az oroszok szisztematikusan semmisítik meg az ukrán tartalékokat.

Rákérdeztünk a friss hírre is, mi szerint Oroszország hivatalosan csődöt jelentett. Szakértőnk elmondta, hogy ez a hitelképtelenségre vonatkozik. Hangsúlyozta, hogy Oroszország ki tudná fizetni ezeket a kamatokat, de nem engedik neki. A Nyugatnak nem érdeke, hogy Oroszország fizetőképesnek látsszon ezért még a befektetők kárára is akadályozzák a kifizetéseket.

Stier Gábor szerint vannak Oroszországban is nehézségek, fájnak a szankciók, de összességében ezek az intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött nyugati reményeket. Véleménye szerint a világ a többpólusú berendezkedés felé halad. Amerika vezető szerepe megbillent.

"Egyedül Kína elszántságán múlik, hogy mikor vállalja fel a konfliktust. Mert háború az lesz, Kína meg fogja támadni Tajvant”

- jelentette ki a Moszkvatér blog szerzője.

Legfrissebb