Ugrás a tartalomra

Oregon: visszavonják a droghasználatot dekriminalizáló törvényeket

Úgy tűnik, nem vált be a kábítószer-dekriminalizációs törvény.

A portlandi rendőrség őrmestere, Jerry Cioeta, újraélesztett egy férfit fentanil túladagolás miatt, az oregoni Portland belvárosában, 2023. december 13-án. Cioeta elmondása szerint azon a héten ez volt a harmadik alkalom. - Kép forrása: Kristyna Wentz-Graff / OPB

Az oregoni törvényhozók elfogadták a a kis mennyiségű kábítószerek birtoklását ismételten kriminalizáló törvényjavaslatot.

Oregonban, ahol a túladagolásos halálesetek száma az egyik legnagyobb mértékben emelkedett az elmúlt időszakban, a törvényhozás pénteken elfogadta a kis mennyiségű kábítószer birtoklását kriminalizáló törvényjavaslatot, amellyel visszavonják az államban elsőként bevezetett kábítószer-dekriminalizációs törvény egyik kulcsfontosságú részét.

Az állam szenátusa 21-8 arányban hagyta jóvá a 4002. számú törvényjavaslatot, miután a képviselőház csütörtökön 51-7 arányban elfogadta azt. A törvényjavaslat most Tina Kotek, kormányzó asztalára kerül, aki januárban azt mondta, hogy nyitott egy olyan törvény aláírására, amely visszavonná a dekriminalizációt - jelentette az Oregon Public Broadcasting.

"Ezzel a törvényjavaslattal megduplázzuk elkötelezettségünket annak biztosítása mellett, hogy az oregoniak hozzáférjenek a szükséges kezeléshez és ellátáshoz"

- mondta Kate Lieber, a szenátus demokrata többségű vezetője, a törvényjavaslat egyik szerzője, hozzátéve, hogy a törvény elfogadása "valódi és átalakító változás kezdete lesz az igazságszolgáltatási rendszerben".

Egy 2023-ban kiadott ellenőrzési jelentés szerint Oregonban a második legmagasabb a kábítószer-használattal kapcsolatos rendellenességek aránya az országban, és az állam a kezelésekhez való hozzáférés tekintetében az 50. helyen áll.

Az intézkedés értelmében a kis mennyiségű kábítószer, például heroin vagy metamfetamin birtoklása vétségnek minősül, az elkövető pedig legfeljebb hat hónap börtönbüntetést kaphat. A törvényjavaslat továbbá lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy lefoglalja a kábítószereket, és lecsapjon a kábítószer-fogyasztókra a köztereken. A büntetőjogi szankciók alternatívájaként pedig kábítószer elleni -kezelést kell felajánlani.

A törvényjavaslat célja továbbá, hogy megkönnyítse a kábítószereket árusító személyeket célzó büntetőeljárások végrehajtását és növeli a függőség kezelésére szolgáló gyógyszerekhez való hozzáférést, valamint a lakáshoz jutást.

(Breitbart)Legfrissebb