Ugrás a tartalomra

Open Doors: Észak-Korea a legveszélyesebb ország a keresztények számára

A keresztények a legszélsőségesebb üldöztetésnek vannak kitéve.

Photo by Greg Rosenke / Unsplash

Az Open Doors Világfigyelő listája szerint Észak-Korea az az ország, ahol a keresztények a legszélsőségesebb üldöztetésnek vannak kitéve.

A lista történetében valaha mért legmagasabb pontszámot elérve Észak-Korea visszatért a lista első helyére, miután tavaly Afganisztán vezette a listát.

A kelet-ázsiai ország rangsorában a keresztények letartóztatásának növekedése, valamint a földalatti gyülekezetek felfedezése és bezárása tükröződik. A lista élére való visszatérésért részben az új "antirektista gondolatokról szóló törvény" is felelős, amely büntethetővé tesz minden külföldi eredetű kiadványt az országban, beleértve a Bibliát is. A törvényt a földalatti egyházak és hívők felkutatására is használják.

"Észak-Korea [mindig is] a keresztényeket és a kereszténységet vette célba. [Ez] az első csoport, amelyet kiiktatnak, célba vesznek vagy megsemmisítenek. Ez már hosszú évek óta tart, 1948 óta, a kommunista diktatúra megalapítása óta"

- mondta Timothy Cho, egy Észak-Koreából szökött ember, aki most az Open Doors szervezetnek dolgozik a régió szóvivőjeként.

"Ez az új törvény az üldözés új hullámát hozza. Megpróbálnak minden egyes embert felkutatni, akit vallási anyagok befolyásoltak"

-emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy a keresztények hogyan gyarapítják hitüket, miközben ilyen nehéz helyzetekkel kell szembenézniük, Cho azt mondta, hogy elég egyetlen ember, akinek találkozása volt Istennel, hogy terjessze az evangéliumot.

"Képzeljünk el egy olyan országot, ahol nincs mobiltelefon vagy internet, de van, emberi közösség. Így tud a történet egyenként terjedni"

-mesélte.

Bár nehéz megmondani, hogy hány keresztény él Észak-Koreában, az Open Doors becslése szerint 400 ezren vannak, és körülbelül 50-70 ezren vannak munkatáborokban.

(Premier Christian News)

Legfrissebb