Ugrás a tartalomra

Open Doors: 10 éve várják haza lányaikat a chiboki keresztények

A Boko Haram terroristái tíz éve 276 lányt rabolt el, akik közül sokan még mindig nem tértek haza.

A chiboki szülők nemrég gyűltek össze egy különleges szertartásra az elrablás 10. évfordulója alkalmából. - Kép Open Doors

A chiboki lányokat 10 évvel ezelőtt rabolták el, és több mint 90 fiatal lány még mindig nem került elő közülük.

Tíz év telt a szörnyű támadás óta, amely Észak-Nigériában, Chibok településen történt, és aminek híre az egész világon címlapra került. - számol be az Open Doors.

💡
2014. április 14-én egy szélsőséges iszlám katonai szervezet, a Boko Haram 276 lányt rabolt el a chiboki középiskolából.

Néhányuknak ugyan sikerült megszökniük, másokat pedig szabadon engedtek, de legalább 90 iskolás lány – azóta felnőtt hölgy – még mindig fogságban van. Az elrabolt lányok többsége keresztény volt, és az erről szóló “Hozd vissza a lányainkat” kampány nemzetközi visszhangot keltett.

Az Open Doors szervezet több támogatója évek óta kitartóan imádkozik az áldozatokért és a családokért.

“Mi szülőként még mindig bizakodunk. Nem vesztettük el a reményt”

‒ mondta tavaly az Open Doors munkatársának Yakubi Nkeki, az egyik lány apja és a chiboki lányok szülői szövetségének elnöke.

“Továbbra is tele vagyunk reménységgel, és folyamatosan imádkozunk, hogy egy nap meglássuk lányainkat, hiszen a lányok egy részét már visszakaptuk. Örömmel várjuk őket vissza.

A lányok éppen vizsgára készültek a chiboki állami leány középiskolában, amikor a Boko Haram fegyveresei a kormány biztonsági szolgálatának adva ki magukat mondván, hogy "a lányok védelmének ürügyében érkeztek."

A kollégiumból teherautóra ültették őket, és a Szambisza-erdő felé indultak. A támadás előtt, közben és röviddel utána 47 lánynak sikerült elmenekülnie.

Az évek folyamán több lány is kiszabadult, volt, akit szabadon engedtek, vagy akinek sikerült elszöknie. Például 2023 áprilisában a nigériai katonaság vízhordás közben kiszabadította Huawa Malthát Ester Marcust a Szambisza-erdőben.

Az Open Doors beszámolói szerint az évforduló hetén egy újabb lány szabadult ki a fogságból.

"A nigériai hadsereg északkeleten állomásozó csapatai továbbra is jelentős eredményeket értek el a terrorizmus és a lázadás elleni harcban, és nemrég sikerült kiszabadítani Lydia Simont, a chiboki lányt, akit a Boko Haram terroristái több éve tartottak fogva"

- közölte a nigériai hadsereg szóvivője a Punch című nigériai lap beszámolója szerint.

A lányok elrablása széles körű nyilvánosságot kapott a nigériai és nemzetközi sajtóban, de számos iszlám szélsőségesek által elkövetett erőszakról a világ nem szerez tudomást.

Az emberrablás bevált módszere a dszihadistáknak, a keresztény közösségeket így próbálják tönkretenni.

Nigériában évente keresztények ezreit ölik meg vagy rabolják el a hitük miatt. További százezrek a lakóhelyük elhagyására kényszerülnek az üldöztetés vagy annak veszélye miatt.

A szabadulással azonban nem érnek véget a lányok nehézségei. Sokan ugyan vidáman visszatérnek a családjukhoz, és újrakezdik életüket a szeretteikkel és keresztény testvéreikkel – de nem minden történet így végződik. A fogvatartott lányokat gyakran hozzákényszerítik a zsoldosokhoz, hogy gyermekeket szüljenek. Visszatérésükkor a sorsuk miatt megbélyegzetté válnak a közösségükben. Többen ugyan fogságban házasodtak össze a zsoldosokkal, de szabadulásuk után úgy döntenek, hogy házasságban maradnak. Ez rengeteg jogos fájdalmat okoz a lányok családjainak, és megnehezíti, hogy valaha is helyreállítsák velük a kapcsolatot. Ezek a házasságok csak akkor maradhatnak meg, ha a katonák feladják magukat a nigériai hatóságoknak, és átnevelő tanfolyamon vesznek részt.

“Nyolc éve vagyunk házasok”

nyilatkozta a BBC-nek Aisha, a fogságból szabadult egyik nő.

“Először én jöttem ki az erdőből, ő követett. Azért döntöttünk így, mert ott, a fák között sem rokonok, sem testvérek nem voltak. Csak úgy engedték, hogy együtt maradjunk, ha a férjem részt vesz az átnevelő tanfolyamon. A kormány örömmel fogadott, élelmet, menedéket adott nekünk.”

Az ilyen történetek rávilágítanak a helyzet bonyolultságára és érzékenységére. Ugyanakkor jó hírek is érkeznek több lány kiszabadulásáról, de a keresztényeket arra kérik, hogy imában támogassák az érintetteket.

A cikk az Open Doors Magyarország közreműködésével készült.

Legfrissebb