0279 Ugrás a tartalomra

Influenszer boszorkánydoktorok hitegetik a fiatal dél-afrikai keresztényeket

Sok fiatal úgy hajtja végre az ősi rituálékat, hogy közben Bibliát tart a kezében.

A Shembe Egyház női tagjai megmásszák a Nhlangakazi "Szent Hegyet" Ndwedwe-ben, Durbantól 85 kilométerre északra. Az 1913-ban alapított egyház Afrika egyik legnagyobb afrikai hagyományőrző egyháza. - Kép forrása: Facebook

Dél-afrikai feketék milliói keresnek útmutatást sangomáktól, vagy úgynevezett boszorkánydoktoroktól, akik különböző okkult rituálékkal veszik rá a fiatal keresztényeket, hogy visszatérjenek "ősi gyökereikhez."


Ez egy évszázados hagyomány, amely a többségi keresztény országban folytatódik, és úgy tűnik, igazodni próbál az internet korához: Az influencer sangomák új fajtája digitális-vállalkozói-spirituális látnokként pozicionálja magát a közösségi médiában.

Dél-Afrika nagyobb felekezeteinek egyházi vezetői már régóta elítélik ezt a gyakorlatot, mint amelyekben "gonosz, ördögi és tisztátalan szellemek" vesznek részt. Mivel azonban az online sagomák az ezredfordulós keresztények tömegeit vonzzák - egy olyan nemzedéket, amely szívesen kapcsolódna újra az őshonos afrikai gyökerekhez -, az egyházi vezetők új aggályokat fogalmaznak meg a szinkretizmus és az internetes csalások miatt.

"A sangomák és az afrikai ősi istentiszteleteket az európai egyházak többsége, és az afrikai kezdeményezésű egyházak közül is többen elítélnek"

- mondta Tendai Muchatuta, a johannesburgi All Nations Church egyik lelkésze.

A felekezetek szerint a gyakorlat, népszerűsége ellenére, nem összeegyeztethető a kereszténységgel.

A Zion Keresztény Egyház (ZCC) a legnagyobb afrikai kezdeményezésű egyház Dél-Afrikában, mintegy 12 millió hívővel, ebből mintegy 9 millió Dél-Afrikában. Bauleni Moloi, a ZCC egyik johannesburgi lelkipásztora a szangomákat "a sötétség kétes ügynökeinek" nevezte, akik a keresztényeket el akarják téríteni a kereszt evangéliumára való valódi összpontosításról.

A jelenségben elmondása szerint különösen érintettek a fiatal keresztények. Sok ezredfordulós és Z generációs dél-afrikai szívesen éget füstölőt, csatlakozik a sangomák beavatási szertartásaihoz (ukuthwasa néven), ősrégi karpereceket vesz fel, és ősi idézeteket szaval, mindezt Bibliával a kezében.

Sok online sangoma azt mondja, hogy ők és gyógyító társaik a gyülekezetben nőttek fel, énekeltek a kórusban vagy vasárnapi bibliaórát vezettek, de nem tudtak ellenállni az ősi hívás vonzásának, amelyet elmondásuk szerint álmokon, különböző gyötrelmeken vagy betegségeken keresztül tapasztaltak.

A Shembe Egyház püspökei közül sokan sangomák is. - Kép forrása: TimesLive

A dél-afrikai Shembe Egyház - az ország legrégebbi, ősi hagyománytiszteletet és kereszténységet ötvöző felekezete - üdvözli a sangomák használatát és a beavatási szertartásaikon való részvételt.

"Nem ellentmondást látunk, hanem a két hit csodálatos keveredését, hogy eggyé váljanak. Valójában egy tucatnyi lelkipásztorunk sangoma is."

- fejtette ki a bibliai világnézettel ellentétes nézeteit Bulawayo Dhoro püspök.

Más keresztények sokkal nagyobb kockázatot látnak abban, hogy Krisztuson és az Ő Igéjén kívül más gyógyító és útmutatást nyújtó forrásokat is hozzáadnak. ű

"A keresztény sangomák károsítják a keresztény hit integritását Dél-Afrikában, ha megtűrik őket a többségi egyházakban"

- mondta Ezikiel Mamokethe lelkész, nyugalmazott presbiteriánus lelkész.

Thabiso Mokhethi színész abbahagyta a sangomaságot, hogy a lelkészi szolgálatot folytassa, és most azt tanácsolja, hogy azok, akik azt mondják, hogy a két dolog összeegyeztethető, azokat becsapták.

View this post on Instagram

A post shared by Sibanyoni Nomsa (@streettalk.with.nomstar)

"Istenhez nincs hasonló. Nem osztja meg a dicsőségét"

- mondta az év elején a Street Talk podcastban, amelyben aláhúzta:

"Az emberek el vannak veszve. ... Amíg aláveted magad az ősvilágnak, addig Isten országán kívül vagy."

Nem ritkák az online csalók sem, akik több millió dollárt zsákmányoltak gyanútlan áldozatoktól hallucinogén drogok, romantikus csalások és az elhunyt ősökkel való spirituális találkozás ígéreteinek kombinációjával - figyelmeztetett nemrégiben a dél-afrikai rendőrség.

(CT)

Legfrissebb