Ugrás a tartalomra

Olaszország: fokozzák a biztonsági készültséget a karácsonyi időszakban

Több mint húszezer katona van járőrszolgálatban.

Karácsony a Vatikánban - Kép forrása: Getty images

Katonákkal erősítik a közterületek, repülőterek, pályaudvarok biztonságát Olaszországban karácsony előtt - jelentette be szerdán Matteo Piantedosi belügyminiszter.

 A karácsonyi időszak biztonsági főpróbája, ahogy minden évben, most is a Scala csütörtök esti premierje lesz. Európa legnagyobb operaházába az olasz és a nemzetközi politika képviselőit várják, valamint a kulturális és társadalmi élet szereplőit.

A Scala környékén a legmagasabb fokú biztonsági készültség lesz érvényben. 

Hasonlóképpen december 8-án, a katolikus szeplőtelen fogantatás egyházi ünnepén, munkaszüneti napon az egész országban kiemelt hatósági ellenőrzések lesznek. Több millió ember lesz az utakon, repülőtereken, pályaudvarokon és a bevásárlóutcákon.

Karácsonyi vásár Bolzano-ban - Kép forrása: Getty images

A biztonság emelt szintjét egészen vízkeresztig, január 6-ig fenntartják. Az olasz köztereken jelenleg is a hadsereg több mint húszezer katonája van járőrszolgálatban, valamint a rendőrség, a csendőrség és a pénzügyőrség emberei. Csütörtöktől további négyszázzal emelik a számukat.

A belügyminiszter parlamenti beszámolója szerint

több mint 28 ezer helyszínen biztosítanak kiemelt védelmet,

közöttük a zsidó közösség 205 intézményénél és a katolikus templomoknál.

Piantedosi elmondta, hogy év eleje óta tizennégy embert tartóztattak le terrorizmus gyanújával. Olyan bevándorlókról van szó, akik Olaszországban radikalizálódtak, és kapcsolatba kerültek terrorszervezetekkel, köztük az Iszlám Állammal.

További 67 embert szintén terrorizmus vádjával kiutasítottak az országból, közülük 17-et október 7-e, vagyis a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása óta távolítottak el.

A miniszter hangsúlyozta:

a nemzetközi helyzet "a lehető legmagasabb biztonsági készültséget igényli" az esetleges terrortámadások miatt.

A két legutóbbi gyanúsítottat Brescia városában december 4-én vették őrizetbe. Pakisztáni származású olasz állampolgárokról van szó, akik közösségi oldalaikon a dzsihadistákat és a terrorszervezeteket éltették.

mti

Legfrissebb