Ugrás a tartalomra

Olaszország: fasiszta karlendítéssel tisztelegtek egy megemlékezésen

A háború után minden fasiszta tevékenységet betilottak az országban .

A betiltott fasiszta tisztelgést mutatják az emberek egy vasárnapi római tüntetésen. Kép forrása: LaPresse/AP

Fasiszta karlendítéssel tisztelgett a tömeg az Acca-Larentián tartott éves gyűlésen Olasz Szociális Mozgalom székháza előtt- írja a The Guardian.

A tömeg a második világháború után alapított neofasiszta párt, az Olasz Szociális Mozgalom (MSI) egykori székháza előtt gyűlt össze vasárnap Róma keleti részén. A Via Acca Larentián tartott éves gyűlésen a ma már megszűnt párt ifjúsági szárnyának három militáns tagja meggyilkolásának 46. évfordulójára emlékeztek.

A videón, amelyet széles körben megosztottak az interneten, a férfiak sorban állnak, és fasiszta karlendítéssel tisztelegnek, és háromszor kiáltják, hogy "jelen", majd az egyik harcos ezután azt kiáltja:

"Minden elesett bajtársért!".

- ami a neofasiszták tipikus gyülekezési kiáltása.

"Róma, 2024. január 7. Mintha 1924 lenne"

- írta a közösségi médiában Elly Schlein, a balközép Demokrata Párt vezetője.

"Ami történt, az elfogadhatatlan. A neofasiszta csoportokat fel kell oszlatni, ahogy az alkotmány is előírja".

Carlo Calenda, a centrista Azione párt vezetője azt mondta: "Ez elfogadhatatlan szégyen az európai demokráciában".

Az Öt Csillag Mozgalom közölte, hogy feljelentést fognak tenni az ügyészségen.

Benito Mussolini fasiszta rezsimje 1924 áprilisában elsöprő győzelmet aratott az általános választásokon, majd felszámolta Olaszország többpártrendszerét.

A fasiszta pártj újjászervezését, és ezzel egyidejűleg a fasiszta ideológia és propaganda megnyilvánulásait a háború utáni olasz alkotmány betiltotta.

Az olyan neofasiszta csoportok azonban, mint az MSI, amelyet Giorgio Almirante, Mussolini kormányának egyik minisztere alapított, képesek voltak kijátszani a tilalmat azzal, hogy más nevet használtak, és új politikai erőknek vallották magukat. Az MSI politikai leszármazottját, az Olasz Testvéreket Meloni alapította, aki 2022 októberében került hatalomra.

Választási kampánya során Giorgia Meloni, Olaszország jelenlegi miniszterelnöke elhatárolta pártját neofasiszta eredetétől, mondván, hogy "a fasizmust a történelem már homályába taszította".

Antonio Tajani külügyminiszter, aki Meloni koalíciós szövetségesét, a Forza Italiát vezeti, azt mondta, hogy a diktatúra bármilyen ünneplése elítélendő.

Az Acca Larentia-gyilkosságokról történő megemlékezést a helyi és regionális hatóságok engedélyezik minden évben.

Az MSI ifjúsági szárnyának két tagját 1978. január 7-én állítólag baloldali militánsok ölték meg. A másikat később, ugyanazon a napon egy rendőr lőtte agyon, miután zavargások törtek ki. Mindannyian tizenévesek voltak. Senkit sem ítéltek el a gyilkosságokért.

"A megdöbbentő az, hogy Olaszországban megengedett a fasizmusnak ez a nyíltan apologetikus demonstrációja, míg Németországban és más országokban ezért mindenkit letartóztattak volna"

- mondta Paolo Berizzi, a La Repubblica újságírója.

"Ezek a megemlékezések minden évben megrendezésre kerülnek, tisztelgéssel és más fasiszta rituálékkal, függetlenül attól, hogy melyik kormány van hatalmon"

- mondta Berizzi.

"Még akkor is, ha baloldali kormány van hatalmon. Ez egy állami szégyen."

Meloni elmondása szerint a pártjában nincsenek "nosztalgiázó fasiszták, rasszisták vagy antiszemiták".

Legfrissebb