Ugrás a tartalomra

Olaszország betiltotta a Chat-GPT használatát, ezekre az okokra hivatkoznak

Keményen reagáltak.

Photo by BoliviaInteligente / Unsplash

Adatvédelmi okokból ideiglenesen betiltotta a mesterséges intelligencia alapú chatbot, a ChatGPT használatát Olaszország.

Az online adatvédelmet felügyelő Guarantor for the Protection of Personal data (GPDP) egy pénteki közleményében betiltotta az amerikai székhelyű csevegőoldalnak, valamint anyavállalatának, a mesterséges intelligenciát fejlesztő OpenAI-nak olaszországi felhasználók fogadását és adataik feldolgozását.

Az ügynökség szerint az OpenAI-nak semmi jogalapja nincs arra, hogy olasz felhasználóktól gyűjtsön adatokat a modell betanításához, valamint nem ellenőrzi a gyermekek életkorát sem, ami megvédhetné őket a koruknak nem megfelelő válaszoktól.

“A ChatGPT nem dolgozhatja fel úgy az adatokat, hogy közben adatvédelmi törvényeket sért”

- áll az ügynökség pénteki sajtóközleményében.

Az olasz felügyeleti hatóság azonnali, ideiglenes korlátozást rendelt el az olasz felhasználók adatainak az OpenAI felületét fejlesztő és kezelő amerikai székhelyű vállalat általi feldolgozására. Az ügyben vizsgálatot is indítottak. Az ügynökség aggályait fejezte ki a nyelvi modellek fejlesztésére begyűjtött adatok miatt, amiről nem tájékoztatják megfelelően a felhasználókat. Említést tesznek a március 20-án bekövetkezett adatvédelmi incidensről is, valamint megjegyzik, hogy különböző okokból a feldolgozott adatok sok esetben pontatlanok is lehetnek.

Az egyik legfőbb probléma viszont az életkor ellenőrzés hiánya, mert ugyan a ChatGPT szolgáltatási feltételei megemlítik, hogy 13 éven felülieknek szól a szolgáltatás, azonban ezt nem ellenőrzi semmilyen szűrő, aminek következtében a kiskorúak fejlettségi és önismereti szintjüknek nem megfelelő válaszoknak vannak kitéve.

A tilalom azonnal hatályba lépett, és kötelezi az OpenAi-t, hogy húsz napon belül értesítse a GPDP-t az intézkedéseikről, ellenkező esetben 20 millió euróig vagy a vállalat globális bevételének 4 százalékáig terjedő bírságot szabnak ki.

Az olasz kormány intézkedése mindössze néhány nappal egy chatbot miatt öngyilkosságot elkövető belga férfi halála után történt, aki feleségét és három gyermekét hagyta maga után a azt követően, hogy néhány hétig beszélgetett ,,ELIZA”-val, egy másik, szintén a Chat-GPT alapjain működő nyelvi modellel.

Breitbart

Legfrissebb