Ugrás a tartalomra

Régészet: ókori római légiós bázisra bukkantak a Megiddó- hegy lábánál

A bázis a mérete révén egyedülálló leletnek számít a régióban.

Ókori Római légiós bázisra bukkantak a Megiddó-hegy lábánál. Kép forrása: Izraeli Régiségügyii hivatal/Facebook

Régészek egy ókori római légiós bázis 1800 évre visszanyúló maradványait tárták fel Észak-Izraelben - jelentette be szerdán az Izraeli Régészeti Hatóság.

Tel Megiddo, vagy egyszerűen csak Megiddo néven ismert terület, stratégiai fontosságú helyet foglal el a Jezréel-völgy fölött, amely az Egyiptomot és Mezopotámiát összekötő ókori kereskedelmi útvonalak kulcsfontosságú kereszteződése volt. Történelme több ezer évre nyúlik vissza, így Tel Megiddo az egyik legkiterjedtebb ásatási helyszín a régióban.

A Tel Megiddo lábánál történt felfedezések között szerepelnek a Via Pretoria, a tábor főútjának szakaszai, valamint egy félkör alakú pódium és kőburkolatú területek, amelyek egy nagy középület részét képezték.

A régiségügyi hatóság szerint a légiós bázis mérete - 550 méter hosszú és 350 méter széles - egyedülálló lelet a régióban.

"Bár Izraelben ismertek római katonai táborok, ezek ideiglenes ostromtáborok, vagy segédhadosztályokhoz tartozó kis táborok. Egyik sem hasonlítható a légiós bázis teljes komplexumához, mint amilyet a Megiddói csomópont melletti Legio régészeti ásatásai során tártak fel"

- mondta Dr. Yotam Tepper ásatásvezető.

"A római légió tábora több mint 180 éven át több mint 5000 katona állandó katonai bázisként szolgált. Stratégiai csomópont volt, ahonnan a római birodalmi utak mentén az északi nagyvárosokba vezető távolságokat mérték és jelölték"

- tette hozzá.

Az ásatáson olyan leletek is előkerültek, mint érmék, fegyverek alkatrészei, cserépedény- és üvegtöredékek, valamint hatalmas mennyiségű, különböző építési célokra használt, bélyegzett tetőcserepek.

A tábor területének talajradarral végzett előzetes felmérései azt mutatták, hogy a teljes bázis a Megiddói Kibbutz búzamezői alatt volt.

Tel Megiddóról többször is tesz említést a Biblia is "Armageddon" néven. Ma nemzeti park, amelyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részévé nyilvánított.

(UWI)

Legfrissebb