Ugrás a tartalomra

Nyílt forráskódú adatbázison követhetjük a vallásellenes történéseket világszerte

Ez az első és egyetlen eseményalapú globális vallásszabadság-adatbázis.

A keresztények igazságot követeltek az iszlámábádi tüntetésen, és elítélték a pakisztáni templomok elleni támadásokat 2023. augusztus 20-án. Egy új jelentés szerint Pakisztán a keresztényüldözés szempontjából a 10 legrosszabb ország között van. - Kép forrása: AAMIR QURESHI/AFP/Getty Images

A globális szinten egyre növekvő vallásüldözés megfigyelésére olyan, nyílt forráskódú adatbázist hozott létre egy szervezet, amelyen nyomonkövethetjük az erőszakos, vallási indíttatású cselekményeket világszerte.

A Global Christian Relief és az International Institute for Religious Freedom összefogott, hogy létrehozzák az Erőszakos Események Adatbázisát (Violent Incidents Database, VID), amelyet az "első és egyetlen eseményalapú globális vallásszabadság-adatbázisnak" neveznek.

David Curry, a Global Christian Relief vezérigazgatója a CBN Newsnak elmondta, hogy az adatbázis segít felerősíteni az üldözött keresztények, és más vallások üldözötteinek hangját szerte a világon, mivel nyomon követi a gyilkosságokat, emberrablásokat, kényszerházasságokat, letartóztatásokat és más üldözési cselekményeket, lehetővé téve a felhasználók számára a vallás, az ország és az elkövető szerinti keresést.

"Aggódom ... a vallási üldözés óriási növekedése miatt, legyen szó a keresztények üldözéséről, akik számukat tekintve a legnagyobb kisebbségi csoport, amely súlyos üldöztetésnek van kitéve, vagy az antiszemitizmusról"

- mondta Curry, és figyelmeztetett, hogy vannak "ördögi kormányok, diktátorok és szélsőségesek", akik ellenőrzik és korlátozzák az embereket a vallásuk szabad gyakorlásában.

Keresztények táblákat tartanak a magasba, miközben a nigériai békéért és biztonságért imádkoznak 2020. március 1-jén. - Kép forrása: KOLA SULAIMON/AFP VIA GETTY IMAGES

Nemcsak a keresztények, hanem olyan csoportok, mint az ujgurok helyzetére is rámutatott, akiket a kínaiak összetereltek és koncentrációs táborokba zártak. Ráadásul az olyan nemzetek, mint Nigéria, egyre súlyosbodó üldözési válsággal néznek szembe, ahol a muszlim szélsőségesek gyors ütemben mészárolják le a keresztényeket.

Curry szerint az üldöztetés olyan csapás, amelyre fel kell hívni a figyelmet és meg kell állítani.

"Jézus követője vagyok, és támogatni akarom az egyházat, az üldözött hívőket, bárhol is legyenek, hogy gyakorolhassák a hitüket, imádják Jézust, békében olvassák a Bibliát, bármilyen országban és környezetben is vannak"

- mondta.

Lista a keresztények ellen elkövetett gyilkosságokról. - Kép: https://violentincidents.plataformac.org/

A VID adatbázisa több ezer üldözési esetet követ nyomon a 2022-es adatoktól kezdve, bár Curry figyelmeztetett, hogy az adathalmaz nem "kimerítő", mivel lehetetlen minden esetet rögzíteni, különösen azokban az országokban, ahol az üldözés kommunikációja intenzív akadályokkal jár.

Curry reméli, hogy a VID-adatbázis segít inspirálni a keresztényeket, hogy többet tudjanak meg a világban tomboló, szörnyű üldöztetésekről.

"Fel kell ébrednünk és tudnunk kell, hogy arra vagyunk hivatottak, hogy imádkozzunk azokért az emberekért, gondoskodjunk róluk, támogassuk őket, akiket Jézus nevében üldöznek, akiket Jézus nevében bebörtönöznek, akiket Jézus nevében elrabolnak"

- mondta.

"Ki kell állnunk ezért a szabadságért. ... Azt akarom, hogy az egyház felébredjen"

-hangsúlyozta.

(CBN)

Legfrissebb