Ugrás a tartalomra

Növekszik az antiszemita incidensek száma Németországban

Photo by Christian Wiediger / Unsplash

Tavaly több mint 3000 antiszemita vonatkozású incidenst jelentettek Németországban. Ez 700 esettel több, mint egy évvel korábban.

Az interneten is egyre több a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd - jelentette be Felix Klein német antiszemitizmus-ellenes koordinátor az antiszemitizmus és a zsidó élet elleni nemzeti stratégia bemutatásakor, amelyet a német kormány november 30-án hagyott jóvá.


Klein szerint a stratégia a legjobbkor jön. Többen a covid-járványt, az ukrajnai orosz inváziót és az azt követő inflációt a zsidókra fogják. Klein szerint a zsidógyűlölet "olyan érzékelési struktúra, amely hamis és veszélyes válaszokat ad az összetett társadalmi és politikai jelenségekre, különösen válságos időkben", más szóval az emberek hajlamosak a zsidókat bűnbakként használni a társadalmi problémákra.

Klein stratégiai dokumentumában az emlékezés fontosságát hangsúlyozza. Szerinte azért kell folyamatosan rámutatni a nemzetiszocializmus veszélyeire, mert a második világháború szemtanúi lassan ritkaságszámba mennek.

"A Shoáért való felelősség megalapozza a németek viszonyát a zsidósághoz és Izraelhez, mint a világ minden tájáról érkező zsidó emberek menedékhelyéhez"

- olvasható a dokumentumban.


A német média annak a gyanúnak is hangot adott, hogy a német zsinagógák elleni több támadást az iráni rezsim rendelte meg.

Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter a tartományi parlament belügyi bizottságának ülésén azt mondta, hogy az iszlám rezsim befolyásolhatta ezeket a lövöldözéseket. Egy másik jelentés szerint a biztonsági szolgálatok az iráni Forradalmi Gárdát gyanítják a támadások mögött.

(CNE)

Legfrissebb