Ugrás a tartalomra

Növekszik a gyilkosságok száma Nigéria keresztények lakta területein

Az előző évben több mint négyezer embert öltek meg Nigériában a hitük miatt.

Uba Sani, Kaduna kormányzója. - Kép forrása: Morning Star News/ Kaduna

A szeptember óta egyre növekvő terrorista gyilkosságok következtében keresztény egyházi vezetőkkel találkozott a nigériai Kaduna állam kormányzója.

James Bitrus, a Kaduna állam déli részén, a túlnyomórészt keresztény Kagarko megyében található Dnata törzsközösség keresztény vezetője elmondta, hogy muszlim terroristák az elmúlt négy hónapban több mint 100 keresztényt öltek meg a területen.

"Valójában ezek a támadások szeptembertől idén januárig súlyosbodtak"

- mondta Bitrus a Christian Daily International-Morning Star Newsnak.

"November óta sok emberünk kénytelen volt elmenekülni a közösségeinkből; a gazdák nem tudnak elmenni a farmjaikra. Azon kívül, hogy az elmúlt négy hónapban mintegy 100 keresztényt öltek meg".

Január első felében a elmondása szerint 25 emberrel végeztek a terroristák, 100 embert pedig elraboltak.

"Ezek a számok nem tartalmazzák az elmúlt évben elrabolt embereket"

- mondta Bitrus.

Bitrus a Christian a Morning Star Newsnak elmondta, hogy ő és más keresztény vezetők január 16-án találkoztak Kaduna kormányzójával, Uba Sanival és a biztonsági szervek vezetőivel, válaszul az államban tapasztalható terrorizmus elleni felháborodásra.

Sani, aki májusban lépett hivatalba, elmondta a vezetőknek, hogy a találkozó célja az volt, hogy ötleteljenek, hogyan lehetne megfékezni a környéken a közelmúltban elkövetett támadásokat. Elismerte, hogy az állam egyes részei a terrorista tevékenységek enklávéivá váltak.

"Banditák és terroristák kihasználták a réseket, különösen Maganda, Kuyello és más Buruku, Udawa, Damba, Kuriga, Polewire és más gyújtópontok környékén lévő falvak környékén, hogy támadásokat hajtsanak végre a polgárok, valamint a vészjelzésekre reagálni próbáló biztonsági erők ellen.".

Bitrus hangsúlyozta, hogy a nigériai kormánynak sürgősen vissza kell szorítania a terrorista tevékenységeket a térségben.

"Hat keresztényt raboltak el Maraban Idda térségében január 13-án, szombaton, és az elraboltak a mai napig fogságban vannak"

- mondta, valamint hozzátette, hogy bár kifejtették panaszainkat a kormánynak és a biztonsági szerveknek a fennálló helyzet miatt, de semmit sem tettek".

"Felszólítjuk Kaduna állam és Nigéria kormányát, hogy működjenek együtt annak érdekében, hogy megmentsenek minket a terrortámadások által fenyegető kihalástól. Könyörgünk, hogy hozzanak létra katonai bázist a területünkön, hogy ezeket a terrortámadásokat meg lehessen fékezni"."

Nigériában az elmúlt időszakban 3300 keresztényt raboltak el, többet, mint bármely más országban, és továbbra is ez a leghalálosabb hely a keresztények számára. 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. között 4118 embert öltek meg hitük miatt - derül ki az Open Doors 2024-es Világfigyelőlista (WWL) jelentéséből.

A 2024-es WWL Világfigyelő listája alapján az előző évhez hasonlóan Nigéria a 6. helyen szerepelt.

A Nigériában és a Száhel-övezetben több millióan élő, többségében muzulmán vallású fulánik több száz, sokféle származású klánból állnak, akik nem vallanak szélsőséges nézeteket, de néhány fuláni radikális iszlamista ideológiát vall - állapította meg az Egyesült Királyság nemzetközi vallásszabadsággal foglalkozó parlamenti frakciója (APPG) egy 2020-as jelentésében.

A nigériai keresztény vezetők elmondták, hogy úgy vélik, a pásztorok célja a támadásokkal, hogy erőszakkal elfoglalják a keresztények földjeit és az iszlám vallásra kötelezzék őket, mivel az elsivatagosodás miatt nehezen tudják fenntartani a nyájukat.

(Christian Headlines)

Legfrissebb