Ugrás a tartalomra

Nobel-díjas professzor: a kutatások alábecsülték az édesanyák szerepét

Meghatározó szerepet töltenek be a gyermekek fejlesztésében.

A gyermekszegénység leküzdésében óriási jelentősége van a család szerepének. Kép forrása: Freepik/v.ivash

James Heckman, a Chicagói Egyetem Nobel-díjas professzora az V. Budapesti Demográfiai csúcs egyik vendégelőadója volt a múlt héten  - számol be a Magyar Hírlap.

Az amerikai tudós kiemelte, hogy az anyai szeretet, a gyermekek mentorálása mind elősegítik a gyermekek értelmi fejlődését.


"az eddigi tudományos kutatások alábecsülték a szülők, a család és az anyák szerepét a gyermekek képességeinket fejlődésében"

- hangsúlyozta a professzor.

Az amerikai kutatások azt támasztják alá, hogy a gyermeknevelésnek, a készségfejlesztésnek meghatározó szerepük van a gyermekek és a fiatalok fejlődésében.

James Heckman Nobel-díjas közgazdász előadást tart az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti MúzeumbanFotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Nobel-díjas közgazdász a saját kutatásaival bizonyította, hogy a létező kezdeti különbségeket megfelelő családi és szülői neveléssel, speciális képzéssel, kormányzati programokkal és közpolitikai döntésekkel hatékonyan csökkenthetők.

Az Egyesült Államokban már régebb óta elérhetők különböző programok a nehéz sorsú, rossz körülmények között élő gyermekek életének javítására. A Perry Preschool program például a gyermekek kognitív képességeinek és szociális készségeinek megerősítését tűzte ki célul. A programnak köszönhetően a kiválasztott gyermekek a kontrollcsoportba osztott társaikkal szemben sokat fejlődtek , javult az IQ-teszt eredményük, és olyan viselkedési formákat sajátítottak el, mint az önkontroll, végrehajtási és ellenőrzési funkciók, feladatmegoldás, szociális beilleszkedés.

A Perry Preschool Program már több mint 60 éve segít a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásában. Kép forrása: Perry Preschool Study/ highscope.org

A professzor a programban részt vett gyermekekkel kapcsolatban nagyjából 20-25 év elteltével megállapította, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel fejezték be a középiskolát, szereztek munkát és diplomát, és sokkal kisebb arányban követtek el bűncselekményeket, mint a kontrollcsoport alanyai.

Véleménye szerint azonban a gyermekszegénység megszüntetéséhez nem csak anyagi támogatásra van szükség. A professzor chicagói kutatásokkal szemléltette, hogy a gyermekszegénység leküzdésében óriási jelentősége van a család szerepének, mivel az anya, a szülők és a család szeretete egyfajta védőburkot hoz létre a gyermekek körül, amely hozzájárul az érzelmi teljesítményük növeléséhez, és a későbbiekben a hátrányos helyzetük leküzdéséhez.

Legfrissebb