Ugrás a tartalomra

Nő az eutanáziás halálesetek száma Belgiumban

Az eutanázia általi halálozások számának növekedése országos tendencia.

2022-ben 2 966 belga halt meg eutanázia útján. Ez majdnem 10 százalékkal több, mint 2021-ben.

Az új statisztikák azt mutatják, hogy az eutanázia általi halálozások száma a 2023-as összes halálozás 2,5 százalékát teszi ki - írja a belga kormány sajtóközleményében. Az eutanázia általi halálozások számának növekedése országos tendencia - írja a kormány. Ugyanakkor a kérelmek nagy többsége holland nyelvű (mintegy 70 százalék). A többi francia nyelven érkezett.

Az új statisztikák szerint az eutanáziát kérők többsége 60 évnél idősebb. A legnagyobb csoportot a 80 és 89 év közötti emberek alkották. Tavaly egyetlen olyan eset sem volt, amikor kiskorún végeztek volna eutanáziát.

A 2.966 esetből 513 ember esetében belátható időn belül nem volt várható a haláluk. Ez az arány az összes eset 17,3 százalékát teszi ki. A legtöbb ilyen ember (239) több betegséget is magával hordozott. Volt azonban 41 olyan is, akinek a kérése kognitív zavaron alapult, és 24 olyan is, aki pszichiátriai rendellenesség miatt kívánt eutanáziát. Ezen túlmenően néhány ilyen kérés olyan emberektől érkezett, akik hosszú távú, de nem halálos betegségben szenvedtek, például ízületi gyulladásban.


Wim Distelmans palliatív ellátási szakértő a VRT-nek azt mondja, hogy az eutanáziával történő halálesetek számának növekedése azzal magyarázható, hogy egyre többen tudnak az eutanáziáról szóló jogszabályról.

Ugyanakkor rámutat, hogy egyre több orvos habozik az eutanázia végrehajtásától. Nemrégiben az Európai Emberi Jogi Bíróság úgy döntött, hogy Belgium megsértette az élethez való jogot, amikor "gyógyíthatatlan depresszió" miatt eutanáziát hajtott végre egy nőn. Ennek következtében három érintett orvosnak kellett megjelennie a bíróság előtt. Distelmans megjegyzi, hogy ez az eset óvatosabbá tette az orvosokat az eutanázia végrehajtásával kapcsolatban.

"Egy felmérés azt mutatja, hogy ezek a kétkedő orvosok más orvosokhoz irányítják betegeiket"

-mondta.

(CNE)

Legfrissebb