Ugrás a tartalomra

Nigéria: terrortámadások miatt 70 gyülekezetet zártak be

Terrorista támadások miatt egy felekezet 70 gyülekezeti ház bezárására kényszerült Nigéria középső részén, Plateau államban.

Photo by Salem Ochidi / Unsplash

Amos Mohzo tiszteletes, a Krisztus a Nemzetben Egyház (COCIN) elnöke a Christian Daily International-Morning Star Newsnak elmondta, hogy a Fulan beli pásztoremberek és más terrorista támadások

70 gyülekezetet kényszerítettek arra Plateau állam Mangu és Bokkos megyéiben, hogy az elmúlt két évben leállítsák az istentiszteleteket.

“Mangu térségében a támadások miatt legalább 40 COCIN-gyülekezetet kellett bezárni” - mondta.

"Egyházunk tagjainak többsége ki lett telepítve, és sokan közülük a közösségükön kívüli táborokban élnek" - mondta Mohzo. "A legtöbb ilyen keresztény ide-oda költözött a túlélés vagy a segítség keresése érdekében".  Bokkos térségében a felekezet "körülbelül 30" gyülekezetet veszített el.

" Az összes istentiszteleti, egyházi épületünket felgyújtották a terroristák ezeken a településeken"

- tette hozzá Mohzo. " Az innen elűzött keresztények még mindig a településeiken kívüli táborokban élnek. És még most is, a legtöbbjük, aki földműves, nem tud visszamenni a farmjára".

Néhány esetben azok a keresztények, akik vissza mertek térni a farmjaikra, a nagyobb biztonságérzet érdekében közösségi csoportokat alakítottak.

"Ettől függetlenül a kitelepített egyháztagjaink még mindig nehezen tudnak elmenni a farmjaikra, hogy termelő tevékenységet folytassanak, mert fegyveres terroristák, pásztoremberek és banditák szüntelenül támadják őket" - mondta. "E fejlemények miatt erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a támadásokat túlélő és a közösségen kívül táborokban élő egyháztagjainkat visszaköltöztessük a saját településeikre. Akkor azonban nemcsak az istentiszteleti épületeket kell újjáépítenünk, hanem a leégett házaikat is".

Ugyanakkor a COCIN evangelizációs misszióit Északkelet-Nigériában

a Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya (ISWAP) támadásai akadályozzák.

"Nigéria északkeleti részéből, Gwoza önkormányzati körzetéből, pontosabban Limankara városából származom, a falum pedig Ngoshe Sama, amely a hegyekben fekszik" - mondta Mohzo. "A Boko Haram évekkel ezelőtt elfoglalta a falut, és még mindig ott vannak. Tehát ezek a Boko Haram terroristák által elfoglalt dombok Limankara és Gwoza városok fölött vannak. Ezek a terroristák a hegyekből jönnek le, hogy megtámadják a közösségeinket, majd visszavonulnak a hegyekbe".

A június 29-i gwozai támadásokban mind keresztényeket, mind muszlimokat megöltek és megcsonkítottak

- mondta.

"Egy közösségként élünk együtt" - magyarázta Mohzo. "Azonban a lázadás megjelenésével, a Boko Haram megjelenésével Borno államban sok emberünket megölték, másokat pedig elűztek és kitelepítettek Nigéria más területeire. Akiknek nem volt hova menniük, azoknak vissza kellett maradniuk, és elhatározták, hogy meghalnak, amikor a terroristák megtámadják őket. Az élet nem volt könnyű a túlélők számára sem…”

"Mi, mint egyház, hátrányban vagyunk, mert lehetetlen mindig pénzt gyűjteni, hogy váltságdíjat fizessünk a terroristáknak a fogságban tartott lelkészek szabadon bocsátásáért"

- mondta a Christian Daily International-Morning Star Newsnak. "És ez azért van, mert Észak-Nigéria szinte minden részén elrabolják egyháztagjainkat és lelkészeinket a terroristák. Hol tudnánk tehát nagy összegeket összegyűjteni, hogy kiszabadítsuk őket fogvatartóik elől?".

Ennek ellenére a COCIN vezetői felhívást intéznek magánszemélyekhez és szervezetekhez, hogy biztosítsák Musa és más fogva tartott egyháztagok szabadon bocsátását. Musa és felesége több mint egy éve vannak fogságban.

"Nemrég Maiduguri városában jártam, és meglátogattam a gyermekeit" - mondta. " Traumatizálták őket. Könyörögtek nekem, hogy biztosítsam a szüleik szabadon bocsátását, én pedig azt mondtam nekik, hogy ha rajtam múlna, nem engedném, hogy a szüleik akár egy másodpercig is fogságban maradjanak, de ez meghaladja a képességeinket. A gyerekek mindig sírnak a szüleikért. Fáj a szívem, hogy így látom ezeket a gyerekeket".

A Boko Haram iszlamista terroristák, akik június harmadik hetében az északkelet-nigériai Borno államban elrabolták a lelkészt és feleségét, azzal fenyegetőztek, hogy megölik, ha a váltságdíjat nem fizetik ki egy héten belül.

"A kiadott ultimátum mostanra lejárt, mivel már több mint egy hete, hogy a terroristák kiadták a fenyegetést, és azóta sem hallottunk semmit az elrablóktól"

- mondta Mohzo. "Felszólítjuk Musa tiszteletes és felesége fogvatartóit, hogy engedjék szabadon őket. Könyörüljenek meg a házaspáron, és engedjék el őket".

Elmondta, hogy a terrortámadások Nigéria északnyugati részét is ellepték.

"Az ország északnyugati részén lévő gyülekezeteinket sem kímélik a terroristák. A Nigéria északnyugati részén élő keresztények is ugyanúgy elszenvedik a terroristák támadásait" - mondta. "Az evangelizációs tevékenységet akadályozzák abban az országrészben. Hogyan veszélyeztethetjük és sodorhatjuk szándékosan veszélybe a szolgálatra hivatottak életét, amikor tudjuk, hogy terrortámadások célpontjai lesznek?".

Az Open Doors 2024-es World Watch listáján, amely felsorolja azokat az országokat, ahol a legnehezebb kereszténynek lenni, Nigéria a 6. helyen szerepel, akárcsak az előző évben.

A WWL jelentése szerint Nigéria maradt a világ legveszélyesebb helye, ahol Krisztust követni lehet: 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. között 4118 embert öltek meg hitük miatt.

Nigériában szintén több keresztényt raboltak el, mint bármely más országban, szám szerint 3300-at.

Nigéria a harmadik helyen állt a templomok és más egyházi épületek, például kórházak, iskolák és temetők elleni támadások számát tekintve is, a jelentés szerint 750 alkalommal - írta meg a The Christian Post.

Legfrissebb