Ugrás a tartalomra

Nigéria: fegyveresek törtek rá a katolikus iskola diákjaira

El akarták rabolni őket.

A nigériai Benue államban, Makurdiban található Angus Fraser Memorial High School diákjai. - Kép forrása: Facebook/Angus Fraser Memorial High School


ABUJA, Nigéria - Fegyveresek Nigéria egy olyan területén, ahol fuláni pásztorok tevékenykednek, május 7-én este megtámadtak egy katolikus iskolát, és megsebesítettek egy biztonsági őrt egy nyilvánvaló emberrablási kísérlet során.

Benue állam fővárosa, Makurdi egyik külvárosában, Adekében a támadók lövéseket adtak le a Father Angus Frazer Memorial High Schoolra, megsebesítve a biztonsági őrt.

A polgári védelem munkatársai az iskolához siettek, és meghiúsították az intézményben lakó diákok elrablási kísérletét - közölték a tisztviselők.

Moses Iorapuu tiszteletes, a Makurdi Katolikus Egyházmegye szóvivője sajtónyilatkozatában elmondta, hogy a tisztviselők elővigyázatosságból május 8-án bezárták az iskolát.

"Az igazgató, Fr. Emmanuel Ogwuche és a diákok mind biztonságban vannak, kivéve egy biztonsági tisztet, aki súlyosan megsérült a támadásban, és a kórházban ápolják"

- mondta Iorapuu.

Iorapuu elmondta, hogy

a támadók válogatás nélkül lőttek a Via Christi Társaság által működtetett iskolában alvó diákokra és alkalmazottakra egyaránt.

"Az igazgató és a polgári védelmi tisztek egy csapatának intézkedései visszaverték a támadást, és elhárították a katasztrófát"

- mondta.

A fulánik "már korábban is támadtak templomba járókra, farmerekre és falusiakra, de most szintet léptek, és megtámadtak egy iskolát"

- részletezte Iorapuu.

"Nem vagyunk biztosak benne, hogy mi fog történni legközelebb."

Elmondta, hogy a rendőrség csak azután érkezett meg, hogy a támadók távoztak.

Az iskola állítólag egy olyan körzetben található, amely hírhedt a gyilkosságokról és emberrablásokról, amelyeket feltételezett fulani fegyveresek követnek el.

A Makurdi Egyházmegye megerősítette az egyházi épületek biztonságát, és felhívta a hatóságokat a lakosok védelmére - mondta Iorapuu, hozzátéve, hogy reméli, az állam kormányzója "ráeszmél a valóságra, amivel szembenézünk".

Wilfred Anagbe tiszteletes, a Makurdi Katolikus Egyházmegye püspöke szomorúságának adott hangot a Benue állam katolikus iskolái elleni támadások miatt, mondván, hogy a pásztorok a katolikus iskolák és kórházak nagy részét elpusztították.

A Defenders of Democracy nevű emberi jogi csoport felszólította a nigériai kormányt, hogy vessen véget az ilyen támadásoknak.

"Az ország polgárainak aggódó csoportjaként és különösen Benue állam bennszülöttjeiként nehéz szívvel figyeltük az államban eszkalálódó humanitárius válságot, ahol fegyveres pásztorok kegyetlenül támadnak rá és gyilkolnak meg ártatlan embereket"

- mondta Amos Uchiv, a Defenders of Democracy elnöke egy sajtónyilatkozatban.

Nigéria maradt a világ leghalálosabb helye a keresztények számára, 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. között 4118 embert öltek meg hitük miatt az Open Doors 2024-es világfigyelő listája (WWL) szerint, és több keresztényt raboltak el, mint bármely más országban.

Az Open Doors 2024-es Világfigyelő listáján Nigéria az előző évhez hasonlóan a 6. helyen áll.

(CP)

Legfrissebb