Ugrás a tartalomra

Nigéria a keresztényüldözés központja?

Tavaly közel hatezer embert öltek meg.

Az OpenDoors világfigyelő listáján Nigéria a keresztényüldözés tekintetében a hatodik legveszélyesebb ország. - forrás: believersportal.com

Egy új jelentés szerint több mint 5900 keresztényt öltek meg tavaly Nigériában.

A jelentésben idézett Open Doors, keresztényüldözést figyelő szervezet adatai szerint Nigéria ma a világszerte meggyilkolt keresztények 89%-át adja. Tavaly legalább 5950 keresztényt öltek meg keresztény identitásuk miatt, de a széleskörű erőszak a mérsékelt muszlimokat és a szélsőséges ideológiát nem vallókat is érinti.

Az elemzés szerint bár a szegénység, az éghajlatváltozás és az etnikai feszültségek is szerepet játszanak az erőszakban, a vallási szélsőségesség a vérontás legnagyobb mozgatórugója. - írja a Christian Today.

Az olyan szélsőséges csoportok, mint a Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya (ISWAP) többször is támadásokat hajtottak végre közösségek ellen, de a fegyveres csoportok és a váltságdíjért történő emberrablások is súlyosbítják a válságot." A Christian Solidarity Worldwide beadványa figyelmeztetett:


"Egyes milicisták alkalmanként azt is világossá teszik, hogy mi hajtja őket:  lényegében egy etnikai tisztogatással elősegített földszerzés".

A jelentés megállapítja, hogy a nyugati országok vonakodnak attól, hogy az erőszakot vallási indíttatásúnak tekintsék, és aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az erőszak, amely a közelmúltig északra korlátozódott, egyre inkább délre terjed.

"Évek óta a nyugati akadémikusok, politikusok és a nagy nyugati nem kormányzati szervezetek lebecsülik az iszlamista szélsőségesek szerepét ebben a mészárlásban"

- mondta Henrieta Blyth az Open Doors UK and Ireland munkatársa.

Legfrissebb