Ugrás a tartalomra

Nézetek alapján zárnak be számlákat a bankok?

Az átláthatóság növelése érdekében új szabályokat vezettek be Angliában

Photo by Eduardo Soares / Unsplash

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Core Issues Trust (CIT) és partnerszolgálata, a The Core Issues Trust és a The International Federation for Therapeutic and Counselling Choice (IFTCC)  2020 júliusában értesült a Barclays-tól, hogy banki szolgáltatásaikat megszüntették, és bár a bank beleegyezett a 25 818 dolláros kártárítés kifizeztésébe, a számlákat továbbra sem nyitották újra.

Mike Davidson, a CIT alapítója szerint  a Farage ügy rávílágított arra, hogy milyen méretekben zajlik a banki diszkrimináció, és arra figyelmeztetett, hogy "a bankok a keresztény szabadságjogokat is elnyomják"


A Farage-ügy Nigel Farage nevéhez köthető, aki bizonyítani tudta, hogy a Coutts Bank a poitikus nézetei miatt zárolta a számláját. Alison Rose, a NatWest vezérigazgatója egy újságnak adta ki Farage személyes adatait, emiatt le kellett mondania. Farage a Telegraph nevű britt lapban fejtette ki, hogy a bank hírnévkockázati jelentései alapján, amelyekhez hozzájutott az áll, hogy Farage nézetei ellentétesek a pénzintézet befogadó szervként elfoglalt álláspontjával”

Kedd este Rose elnézést kért Farage-tól, és e,ismerte, hogy ő volt az anonim BBC forrás, aki pontatlan, valótlan információkat osztott meg a médiummal, mely szerint pusztán pénzügyi döntés állt a politikus fiókjának bezárása mögött.

A brit pénzügyminiszter a kialakult helyzet miatt tárgyalást folytatott az ország legnagyobb bankjaival, hogy megvitassák, mi számít jogszerű véleménynyilvánításnak az ügyféltől. A pénügyminiszter bejelentette, hogy az átláthatóság növelésének érdekében új szabályokat vezettek be, és ezentúl 90 nappal a számla bezárása előtt tájékoztatniuk kell az ügyfelet a bezárás okáról.


Davidson elmondta, hogy minden követ megmozgatnak majd, hogy felelősségre vonják a Barcleys-t, hogy kiderítsék, miért zárták be a számlájukat. - írja a Christian Headlines.

"Egyértelmű, hogy aki nem hajt fejet a Pride zászlaja előtt, annak bezárhatják a számláját."

- jelentette ki.

A CIT és az IFTCC azért került az LMBT-aktivisták célkeresztjébe, mert a nem kívánt azonos nemű vonzalommal vagy nemi diszfóriával küzdő emberek terápiás választási lehetőségei mellett érvelnek, amelynek kapcsán elmondták, hogy továbbra is segíteni, és támogatni fogják őket.

"Ez nem egy olyan ügy, amelyet a banki vállalatoknak irányítani, befolyásolni, vagy elnyomnia kellene."

- tette hozzá Davidson.

Legfrissebb