Ugrás a tartalomra

New York: vörös festékkel öntötték le a zsidó tisztviselők otthonait

A német konzulátus és az ENSZ missziójának épületét is megrongálták.

Feltehetően palesztinbarát tüntetők vörös festékkel locsolták le a Brooklyn Múzeumnál dolgozó zsidó tisztviselők otthonait.

Eric Adams polgármester az X nevű közösségi platformon közzétett bejegyzésében osztott meg egy képet a vörös festékkel leöntött épületről, amely előtt egy transzparenst függesztettek ki, amelyen Anne Pasternak múzeumigazgatót

"fehér felsőbbrendűséget hirdető cionistának” nevezte.

"Ez nem békés tiltakozás vagy szólásszabadság. Ez bűncselekmény, és nyílt, elfogadhatatlan antiszemitizmus"

– írta Adams, együttérzését fejezve ki Pasternaknak és más múzeumi igazgatótanácsi tagoknak, akiknek az otthonait megrongálták.

"Ezeket a cselekményeket New York városában semmilyen indokkal nem tűrjük el."

– hangsúlyozta.

Taylor Maatman, a múzeum szóvivője elmondta, hogy négy tisztségviselőt céloztak meg. A szóvivő szerint nem mindegyikük zsidó, de mindannyian zsidó családtagokkal rendelkeznek, és a történtek miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

"Ma korábban a Brooklyn Múzeummal kapcsolatban álló személyek otthonait megrongálták, hogy megfélemlítsék őket”

– mondta Maatman egy nyilatkozatban.

Piros festéket locsoltak a német konzulátus épületének bejáratára New Yorkban, 2024. június 12-én. (AP Photo/Sophie Rosenbaum)

Vörös festékkel fröcskölték le egy manhattani épület homlokzatát is, amely a német konzulátusnak és az Egyesült Nemzetek missziójának ad otthont, valamint egy másik épületet is, amely a palesztin diplomaták főhadiszállása. Az épület előtt pedig Mahmúd Abbász és a Palesztin Hatóságot bíráló szórólapokat szórtak szét.

Nem volt azonban egyértelmű, hogy ki lehetett a felelős, vagy hogy a vandalizmus cselekedetei egyáltalán kapcsolódnak-e egymáshoz.

Annyi biztos, hogy a Brooklyn Múzeumhoz több száz tüntető érkezett a múlt hónap végén, akik ideiglenes sátrakat állítottak fel az előcsarnokban, és egy "Szabad Palesztinát" transzparenst is kifüggesztettek, mielőtt a rendőrség megérkezett, és több tucat embert őrizetbe vett.

A Within Our Lifetime nevű tiltakozó csoport és a demonstráció szervezői azt állították, hogy a múzeum vezetősége, a kurátorai, vállalati szponzorai és adományozói révén "bűnrészes" Izrael gázai katonai tevékenységeiben, amely állítást a múzeum tisztségviselői tagadtak.

A Brooklyn Múzeum New York második legnagyobb múzeuma, és egy olyan kerületben található, amely a város egyik legnagyobb ortodox zsidó közösségének ad otthont.

A rongálások ugyanazon a héten történtek, amikor a Within Our Lifetime egy nagy tüntetést szervezett az október 7-i terrortámmadás áldozatainak emlékére megrendezett New York-i kiállítás előtt.

A csoport ezt "cionista propagandának" nevezte, és azt állította, hogy a zenei fesztivál olyan volt, mint egy "buli a koncentrációs tábor mellett."

(TOI)

Legfrissebb