Ugrás a tartalomra

New York: több mint 50 ezren vettek részt az Izrael-napi felvonuláson

A idei rendezvény a Gázában fogvatartott túszokra fókuszált.

A New York-i rendőrség sürgősségi szolgálati egysége fegyverekkel járőrözött a felvonuláson a gázai háborúval kapcsolatos feszültségek és tiltakozások miatt. - Kép forrása: northjersey

Fokozott biztonsági intézkedések mellett több mint 50 ezren vettek részt vasárnap délután a New York-i éves Izrael-napi felvonuláson, amely idén a túszokkal való szolidaritásra összpontosított.


A menet élén a túszok több mint 70 különböző nemzetiségű családtagja vonul fel, akikhez csatlakozott a Túszok és Eltűnt Családok Fóruma New York-i fiókjának több mint 2000 támogatója, akik "Bring them home now" (Hozzák haza őket most) feliratú pólókat viselnek. Ez a legnagyobb csoport, amely valaha részt vett a felvonuláson.

A felvonulást 59 éve rendezik meg, általában az "Ünnepeljük Izraelt" mottóval. Az idei esemény azonban visszafogottabb hangulatú.

Az Izraeli Nap Bizottság által szervezett esemény a New York-i izraeli-amerikai közösség egyik legjelentősebb eseménye, amely az izraeli kultúrát, történelmet és örökséget ünnepli.

Idén a felvonulást Harley Lippman üzletember vezeti, akit a bizottság "nagy marsallnak" nevezett ki az "Izrael érdekében az elmúlt évben tett széleskörű erőfeszítéseiért." Hozzájárulása kiterjed az érdekérvényesítésre, a diplomáciára és a jótékonykodásra, beleértve az éves felvonulás jelentős finanszírozását is.

"Itt vagyunk a túszok családjaiért, és itt vagyunk a Gázában fogva tartott túszokért. Szóval a szívem mindannyiukkal együtt van. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk nekik, és reméljük, hogy ez egy nagyszerű felvonulás lesz"

- mondta Lippman az esemény előtt.

A kora reggeli óráktól kezdve az Ötödik sugárútra vezető összes utcát teljesen lezárták a forgalom elől, a New York-i rendőrség és a szövetségi biztonsági szervek példátlan mozgósítása keretében. A fokozott biztonsági előkészületek során drónokat, kordonokat és a nézők számára kijelölt belépési pontokat is bevetettek.

A felvonuláson az Eurovíziós Dalverseny izraeli résztvevője, Eden Golan is részt vett.

A résztvevők között voltak olyan prominens vezetők is, mint Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője, Kathy Hochul, New York kormányzója és Eric Adams, New York polgármestere.

Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője a felvonulás előtt több ezer emberhez szólt:

"Nem fogunk lazítani. Nem hátrálhatunk meg, amíg haza nem hozzuk őket. Mondjuk ki, hogy a Hamász gonosz, és le fogjuk győzni a Hamászt".

"Üzenetünk rendkívül világos. Pusztítsuk el a Hamászt, hozzuk haza a túszokat. Hozzuk el a békét, hogy ne veszítsük el ártatlan emberek életét"

- mondta Eric Adams.

A felvonuláson az izrael-ellenes tüntetők is megjelentek, volt aki a túszok halálát követelte, és olyan is, aki "Nem fognak hazajönni" feliratot tartott a magasba.

(Ynet, Haaretz, i24)

Legfrissebb