Ugrás a tartalomra

"New York tegnap este ostrom alatt állt" - Donald Trump az egyetemi tüntetésekről

Több mint 300 tüntetőt tartóztattak le a rendőrök a New York-i egyetemeken.

A rendőrség letartóztattja az Izrael-ellenes tüntetőket a Columbia Egyetemen - Kép forrása: Alex Kent / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Izrael-ellenes tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem épületét. A New York-i rendőrség közbelépett és több száz tüntetőt letartóztatott, amellyel kapcsolatban a volt elnök is kifejtette véleményét.

Donald Trump feltételezett republikánus amerikai elnökjelölt szerdán azt mondta, hogy "csodálatos dolog volt látni", ahogy a New York-i rendőrök rajtaütöttek a Columbia Egyetem palesztinbarát és Izrael-ellenes diákok által elfoglalt épületén, és felszólította a hatóságokat, hogy az Egyesült Államokban mindenütt lépjenek fel az egyetemi tüntetések ellen.

"New York tegnap este ostrom alatt állt"

- mondta Trump támogatóinak egy wisconsini kampánygyűlésen, és dicsérte a rendőröket, amiért letartóztattak mintegy 300 tüntetőt a Columbia és a City College of New York egyetemeken, akiket "dühöngő őrülteknek" és "Hamász-szimpatizánsoknak" nevezett.

"Békés" palesztinbarát tüntető megrongálja a Columbia Egyetem egyik ajtajának üvegeit. - Kép forrása: Alex Kent / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Bár a diáktüntetők céljai iskolánként változnak, sokan a Hamász gázai terrorcsoport elleni háború azonnali beszüntetését követelik, valamint azt, hogy egyetemeik váljanak meg az Izraelhez katonai kapcsolatban álló vállalatoktól.

A republikánus törvényhozók azzal vádoltak egyes egyetemi adminisztrátorokat, hogy figyelmen kívül hagyják az antiszemita retorikát és a zaklatást.

"Azt mondom, hogy azonnal távolítsuk el a táborokat, győzzük le a radikálisokat, és vegyük vissza az egyetemeinket minden normális diák számára, akik biztonságos helyet akarnak, ahonnan tanulhatnak"

- mondta Trump.

A tüntetők körbezárják a Hamilton termet a Columbia Egyetemen. - Kép forrása: Alex Kent / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Trump a zavargásokért Joe Biden demokrata amerikai elnököt igyekezett felelőssé tenni, akinek segítői elítélték a fizikai megfélemlítést és az antiszemitizmust, miközben a békés tüntetések mellett szólaltak fel.

"A radikális szélsőségesek és a szélsőbaloldali agitátorok terrorizálják az egyetemi campusokat, ahogy azt talán önök is észrevették"

- mondta Trump, valamint hozzátette:

"És Biden sehol sincs. Nem mondott semmit".

Karine Jean-Pierre sajtótitkár szerdán azt mondta, Biden "szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet", és azt mondta, hogy egyes tüntetések átlépték azt a határt, amely elválasztja a szabad véleménynyilvánítást a törvénytelen viselkedéstől.

"Egy épület erőszakos elfoglalása", mint ami a New York-i Columbia Egyetemen történt, "nem békés"

- mondta.

(TOI)

Legfrissebb