Ugrás a tartalomra

Netanjahu telefonon tárgyalt Joe Bidennel

Elutasította a palesztin szuverenitást követelő felhívásokat.

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök. . Kép forrása: MTI/EPA Pool/Atef Szafadi

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton Gáza jövőjéről tárgyalt Joe Biden amerikai elnökkel. - számol be az index.

Netanjahu elutasította a palesztin szuverenitást követelő felhívásokat és kijelentette, hogy Izrael biztonsági szükségletei összeegyeztethetetlenek a palesztin államisággal.

"Nem kötök kompromisszumot a Jordán folyótól nyugatra fekvő terület teljes izraeli biztonsági ellenőrzéséről, ez pedig nem egyeztethető össze a palesztin államisággal."

– írta rövid, héber, egysoros bejegyzésében Netanjahu az X közösségi oldalán, utalva Ciszjordániára és a Gázai övezetre, ahol Izrael az október 7-i terrortámadás óta harcol a Hamász ellen. 

Biden és vezető tisztségviselői – köztük Antony Blinken külügyminiszter, aki a múlt héten Izraelbe és a térségbe látogatott – azt hangsúlyozták a találkozón, hogy egy palesztin állam létrehozása Izrael biztonságának garantálásával az egyetlen módja annak, hogy végre béke és stabilitás álljon be a Közel-Keleten – írja a CNN

Antonió Guterres, az ENSZ főtitkára vasárnap „elfogadhatatlannak” nevezte a kétállami megoldás elutasítását. 

Amíg az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar azt szorgalmazza, hogy Izrael csatlakozzon a Hamásszal folytatott tárgyalások következő szakaszához, addig Netanjahu a hétvégén nyilvánosan is elutasította a Hamász által a Gázai övezetből való további izraeli túszok szabadon bocsátásának feltételeit, vagyis: a háború befejezését, az izraeli erők kivonását a palesztin enklávéból és még több palesztin szabadon bocsátását az izraeli börtönökből.

Ha ebbe belemegyünk, katonáink hiába estek el. Ha ebbe belemegyünk, nem leszünk képesek garantálni polgáraink biztonságát.

– jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

A CNN információi szerint Netanjahu palesztin szuverenitásról szóló nyilatkozata ellentétes az egy nappal korábbi telefonbeszélgetésben közöltekkel, amikor azt mondta Bidennek: nem zárja ki a palesztin állam lehetőségét. Ekkor Biden is úgy látta, hogy Netanjahut meg lehet győzni a kétállami megoldásokról. Az izraeli miniszterelnök hivatala azonban egyértelműen fogalmazott közleményében, amikor tudatta, hogy Netanjahu álláspontja változatlan, nem tudja elfogadni a palesztin szuverenitási követeléseket. 

Legfrissebb