Ugrás a tartalomra

Netanjahu: Irán továbbra is hazudik

Elfogadta a NAÜ Irán kifogásait az uránrészecskékkel kapcsolatban.

REUTERS/Ronen Zvulun

Iránt hazugsággal, míg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget döntésképtelenséggel vádolja az izraeli miniszterelnök.

"Irán továbbra is hazudik a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökségnek (NAÜ) . Az ügynökségnek az iráni nyomásnak való engedése fekete foltot jelent a nyilvántartásában"

– mondta Netanjahu a kabinetjének televíziós adásában.

"Ha a NAÜ politikai szervezetté válik, akkor az Iránban végzett felügyeleti tevékenységének nincs jelentősége, ahogyan az iráni nukleáris tevékenységről szóló jelentéseinek sem."

A NAÜ nem válaszolt azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre. Szerdán arról számolt be, hogy többéves vizsgálat és az előrelépés elmaradása után Irán kielégítő választ adott annak a három helyszínnek az egyikére, ahol uránrészecskéket észleltek.

"Ezeket a részecskéket egy szovjet üzemeltetésű bánya és laboratórium ottani jelenlétével lehetett megmagyarázni, és a NAÜ-nek nem voltak további kérdései"

– mondta egy magas rangú bécsi diplomata.

"Irán kifogásai... a nukleáris anyagok tiltott helyeken való megtalálására vonatkozóan nemcsak megbízhatatlanok, hanem technikailag lehetetlenek is"

.– magyarázta Netanjahu.

A bécsi diplomata ugyanakkor azt is elmondta, hogy a NAÜ értékelése továbbra is az, hogy Irán évtizedekkel ezelőtt olyan robbanóanyag-kísérleteket végzett ott, amelyekek nukleáris fegyverek szempontjából relevánsak voltak.

(Jpost)

Legfrissebb