Ugrás a tartalomra

Népirtásra figyelmeztetnek emberi jogi szervezetek: az örmény keresztények potenciális horrorral néznek szembe

Több figyelmeztetés szerint újra káosz készülődik Hegyi-Karabahban - számolt be a CBN News.

Örmény katonák sétálnak az úton a Hegyi-Karabah és Örményország közötti határ közelében Fotó: AP 

A főként örmény keresztények lakta, Artsakh néven is ismert terület évtizedek óta vitatott. Több szakértő fújt riadót, mivel a területet sújtó tipikus káosz az utóbbi időben egyre fokozódott.

Azerbajdzsáni lakosok a jelentések szerint december 12-én lezárták a Lachin folyosót, az egyetlen szárazföldi átjárót Hegyi-Karabahba, elvágva az élelmiszer- és orvosi ellátást, valamint az utazást a terület és Örményország között. Ez a blokád már közel második hete áll és a kétségbeesés egyre nő.

A helyzet olyannyira szörnyű, hogy emberi jogi szervezetek egy csoportja hétfőn népirtási figyelmeztetést adott ki, figyelmeztetve arra, hogy a helyzet mennyire halálos.

"A jelenlegi azerbajdzsáni agresszió a hegyi-karabahi örmények ellen megfelel az azerbajdzsáni kormány, a Török Köztársaság, az Oszmán Birodalom és partizánjaik által a térségben élő örmény és más keresztény közösségek etnikai és vallási tisztogatásának hosszú mintájának"

- olvasható a figyelmeztetés.

Közben Azerbajdzsán külügyminisztériuma a lezárásért az orosz békefenntartókat tette felelőssé, akik egy 2020-as békemegállapodás értelmében a területért felelősek.

A szerződés egy része előírta, hogy Azerbajdzsánnak biztosítania kell az anyagok biztonságos áthaladását ezen az úton, ami állítólag már nem történik meg.

A blokád válságot idéz elő és Ruben Vardanyan, Hegyi-Karabah államminisztere reméli, hogy a lehető leggyorsabban orvosolni tudják, mivel állampolgárai nem tudnak utazni és nem jutnak hozzá a nagyon szükséges nyersanyagokhoz.

"Elzárták az utat anélkül, hogy bármilyen tárgyalást folytattak volna velünk"

- mondta Vardanyan a CBN Faithwire pénteki adásában.

Amellett, hogy elvesztették az erőforrásokhoz való hozzáférést és az utazást, a földgázt is elzárták kezdetben "magyarázat nélkül. "Míg az energiaforráshoz való hozzáférés visszatért, a lakosok a szándékos korlátozások és az erőforrások megőrzésére irányuló erőfeszítések miatt folyamatos ellátási problémákkal szembesülnek.

(CBN)

Legfrissebb