Ugrás a tartalomra

Nemzetiséggé nyilvánítanák a szkítákat Magyarországon?

Több mint ezer magyar vallotta szkítának magát.

Kép forrása: Flickr/Szabir

1371 magyar állampolgár vallotta magát szkítának, melynek kapcsán Pócs Alfréd László az Országgyűléshez fordult - számol be a mandiner.

Pócs Alfréd László nemrég azzal a kezdeményezéssel fordult az Országgyűlés felé, hogy 

a szkítákat is nyilvánítsák Magyarországon honos népcsoporttá.

Mindezt 1371 magyar állampolgár támogatta aláírásával, és vallotta egyben magát szkítának. Erről az érvényes szignók ellenőrzése után tájékoztatta Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke (NVB) Kövér László házelnököt, mivel a végső szót az Országgyűlés mondja majd ki az ügyben – írta a 24.hu.

Azzal, hogy több mint ezer magyar állampolgár szkítának vallotta magát, a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfeleltek, ezért Pócsék azt kérték az országgyűléstől, hogy a szkíta népcsoportot ismerjék el nemzetiségként.

A Nemzeti Választási Bizottságnak ilyen ügyekben kötelező kikérnie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének állásfoglalását is, de a tudós testület nem támogatta a magyarországi, magukat szkítákként azonosító közösség honos népcsoporttá nyilvánítását.

Az MTA úgy fogalmazott,

 „nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon”.

Legfrissebb