Ugrás a tartalomra

"Nemzetbiztonság elleni tevékenység" - két év börtönre ítéltek egy keresztény nőt Iránban

A börtönben rendszeresen megkínozzák azokat, akiket letartózttak, vagy őrizetbe vettek.

Kép forrása: holwichaikawee/Getty Images
Irán egyik legembertelenebb börtönében, a Evin-i börtönben tartják majd fogva azért, mert több évvel ezelőtt egy külföldi országban megkeresztelkedett.


Ezzel a kérdéssel szembesül most egy iráni keresztény hölgy, Laleh Szaati. Amikor hazáját elhagyva Malajziában keresett menedéket és megkeresztelkedett, nem sejtette, hogy ez a döntése még 7.000 km távolságból is börtönbe juttatja. De amikor 2017-ben hazatért idős szüleihez Iránba, a látogatás lidércálommá vált a 45 éves hívő számára. - írja az Open Doors.

Visszatérésekor három héten keresztül kihallgatták. Ettől kezdve az ügyészek bizonyítékokat gyűjtöttek Laleh megkeresztelkedéséről és malajziai tevékenységeiről „bűnössége” alátámasztására. Több mint hét évvel később, 2024 februárjában letartóztatták apja otthonában, és „nemzetbiztonság elleni tevékenység” vádjával a hírhedt Evin-börtönbe vitték.

Egy hónapra rá, március 16-án Laleh olyan bíróval találta szembe magát, akinek szavai és viselkedése elrettentésként hatott rá és minden menedékjogot kérő iráni keresztényre.  A beszámolók szerint megkérdezte tőle, miért kockáztatta meg a visszatérést „annak tudatában, hogy ilyen dolgokat cselekedett külföldön”. Hamar megtanulta a védőjétől, hogy a „kockáztatás” két évet jelenthet az életéből Irán egyik legembertelenebb börtönében, szabadulása után pedig két év beutazási tilalmat.

Az Open Doors Irán-szakértője felhívja a figyelmet, hogy a keresztények Iránba való visszatérése gyakran az üldöztetés kockázatával jár, börtönnel, sőt kivégzéssel is.

"Tanúsíthatom azt a rémisztő valóságot, amivel az Iránba visszatérő keresztények szembesülnek"

‒ mondja.

"Az ilyen személyek szörnyű üldöztetést szenvednek hitük miatt, beleértve a börtönt és kínzást. Elengedhetetlen, hogy a nemzetközi szervezetek felismerjék és megvitassák ezt a komoly veszélyt, és biztonságot és védelmet nyújtsanak a vallási üldöztetés elől menekülőknek.”

Irán az Open Doors Világfigyelő listáján a 9. helyen áll. A hagyományos keresztény közösségek tagjai, például örmény vagy asszír keresztények, általában zavartalanul gyakorolhatják hitüket. Azonban gyakran másodrendű állampolgárként bánnak vele. Ezenkívül nem tarthat istentiszteletet vagy nem olvashatja a Bibliát fárszi nyelven, Irán hivatalos nyelvén, és tilos kapcsolatba lépnie az iszlámról áttért keresztényekkel. Ha kiderül, hogy megtérőket támogat, börtönbe kerülhet.

Iránban illegális az iszlámról áttérni a kereszténységre, és akiről kiderül, hogy áttért, letartóztatással és börtönnel számolhat. A kormány az áttéréseket az iszlám és az iszlám kormány elleni nyugati politikai tevékenységnek tekinti. Akiről tehát kitudódik, hogy keresztény házi csoportnak a tagja, a nemzet elleni felforgató bűncselekménnyel vádolhatják, ami hosszú börtönbüntetéssel sújtható. Akit letartóztatnak vagy őrizetbe vesznek, a börtönben megkínozzák.

A cikk az Open Doors Magyarország közreműködésével készült.

Legfrissebb